Dla alergika: Rosół z kluseczkami ziemniaczanymi

Rosół z kluskami ziemniaczanymi? Przyznać się, kto się zdziwił na takie połączenie i pomyślał: jak rosół, to tylko z makaronem! Ja takie połączenie bardzo lubię. Natalii też smakowało.Kluseczki można dodać też do innej zupy, potraktować je jako dodatek do mięsa albo stworzyć z nich osobne danie.

My jadłyśmy rosół z królika. Mimo, że gotowany był tylko z marchewką, pietruszką i solą, to smakował bardzo dobrze. Pewnie każda z Was ma swój sposób na rosół, ale dla mam, które będą go gotować pierwszy raz podaje nasz przepis:

Rosół z królika: 

  1. Mięso z królika wkładam do garnka z wodą – u nas była nóżka, comber i żeberka.
  2. Dodaję jedną pietruszkę, kilka gałązek natki pietruszki i dwie marchewki (jedną kroję w plasterki, drugą przepoławiam i wrzuca w całości).
  3. Wszystko gotuję na wolniutkim ogniu przez kilka godzin. Najważniejsze jest to wolne gotowanie, żeby zupa nie wrzała. To sekret całego smaku.
  4. Na końcu dodaję sól do smaku. Lubię wszystko doprawiać na sam koniec, wtedy gdy czuć już wszystkie smaki.

Rosołek gotowałam dla Natalki, czyli nie dużo. Do rosołu możecie dodać również: m.in. seler, por, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy. Ja wolałam nie eksperymentować, dałam to, co sprawdzone w naszym menu 🙂

Kluski ziemniaczane:

Do klusek miałam trzy podejścia. Za pierwszym razem starłam je na złej tarce, za drugim razem za bardzo odcisnęłam  i wyszła zła konsystencja, za trzecim razem się udały 🙂

Składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.

Wykonanie:

  1. 8 ziemniaków starłam na najdrobniejszych oczkach. Z tej porcji klusek wyszło sporo, zobaczycie na zdjęciach. Jeżeli robicie je dla dziecka to starczy na kilka obiadów. Możecie je też odsmażyć i zjeść same z ulubionymi dodatkami 🙂_DSC0136 (2)
  2. Ziemniaki kładkę na sitko i czekam aż osiąkną. Zostawcie wodę z ziemniaków. Jeżeli masa wyjdzie wam zbyt sucha, tak jak mi za pierwszym razem, wystarczy, że dodacie trochę tej wody. Po kilku minutach przelejcie tę wodę do innego naczynia, aby zebrać mączkę (skrobię), która zebrała się na dnie talerza i dodajcie ją do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków dodaję 2-3 łyżki mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej, trochę soli i zebraną skrobię. _DSC0137 (2)
  4. Wszystko mieszam, by wyszła masa, taka jak na zdjęciu. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodajcie trochę wody z ziemniaków. Jeżeli zbyt rzadka dodajcie więcej mąki. Ilość mąki jest orientacyjna i zależy też od tego jakie ziemniaki macie._DSC0141 (2)
  5. Przekładam masę na płaski talerz i łyżką zrzucam kluseczki do wrzącej wody. Gotuję ok. 8 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszam, żeby kluski się nie posklejały. _DSC0150 (2)
  6. Wylewam kluski na durszlak i przelewam zimną wodą. Kiedy kluski ostygną nabiorą ładnego kształtu i odpowiednią konsystencję 🙂_DSC0154

Rosół z kluskami ziemniaczanymi

Gotowe kluski kroję na drobne kawałki. Obieram mięso z rosołu i kładę na talerz. Nalewam rosół wybierając pokrojoną w plasterki marchewkę. Na koniec dodaję  świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂  Dajcie znać, jak waszym maluchom smakował taki rosołek lub do czego wykorzystałyście kluski 🙂

_DSC0161 (2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *