Bardzo proste tartaletki, które Twoje dziecko na pewno polubi. Do środka możesz włożyć ulubione i dozwolone w diecie owoce, a później zalać je kolorową galaretką.
Składniki na tartaletki dla alergika
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 gram margaryny roślinnej. Ja wykorzystałam margarynę Kasię bez laktozy (nie ma tam żadnego dodatku mleka, ani serwatki)
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki miodu
- 4-5 łyżek mleka koziego lub mleka roślinnego.
Środek:
- ulubione owoce – u nas: maliny, borówki i winogorono
- galareta – ja wykorzystałam truskawkową
Wykonanie:
- Mąkę i cukier z wanilią zmieszaj razem. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę margarynę, miód i mleko. Zagnieć gładkie ciasto. Jeżeli ciasto klei się za bardzo, dodaj więcej mąki.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do stężenia.
- Wyciągnij ciasto z lodówki i dość cienko rozwałkuj. Przełóż do tartaletek i ponakłuwaj delikatnie widelcem.
- Włóż tartaletki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut ustaw grzanie od dołu, by mieć pewność, że spód będzie dobrze upieczony.
- Na przestudzone tartaletki nałóż tężejącą już galaretkę i ulubione owoce. Wstaw do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. Smacznego 🙂
Wskazówka: Tartaletki możesz ozdobić kremem budyniowym dla alergika. Przepis na taki krem znajdziesz tutaj.
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim z innymi mamami alergików. Dzielenie się wiedzą jest fajne 🙂
Przygotowałam dla Ciebie także: