Te pączki można zrobić na dwa sposoby – upiec albo tradycyjnie usmażyć. Ja zawsze wybieram tę pierwszą wersję, bo jest z nią mniej pracy i brudzenia, a dodatkowo jest zdrowsza 🙂
Pączki dla alergika
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml mleka roślinnego (ryżowe, owsiane, migdałowe lub sojowe)
- szczypta soli
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 60 ml oleju
- opcjonalnie: masło klarowane do posmarowania
- Powidła lub inna ulubiona konfitura do wypełnienia.
Wykonanie:
- Zmieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sól i drożdże.
- Dodaj olej i podgrzane wcześniej mleko (powinno być letnie).
- Wyrób ciasto. Powinna wyjść luźna i delikatnie klejąca masa. Im bardziej zbita konsystencja, tym ciasto będzie mniej puszyste.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Ja stawiam miskę na letnim kaloryferze.
- Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, odrywaj po kawałku i formuj średniej wielkości kulki (podsypuj je mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk). Zrób w kulce delikatne zagłębienie, nałóż powidła (ok. 1 płaską łyżeczkę) i zaklej. Ponownie uformuj ładną kulkę. Pączki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Kiedy już wszystkie pączki będą gotowe, zostaw je jeszcze na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 180 st. C i piecz 15 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika możesz posmarować je rozpuszczonym masłem klarowanym, ale nie jest do konieczne.
- Po ostygnięciu, udekoruj cukrem pudrem lub lukrem z kolorową posypką. Smacznego 🙂