Pierwsze wyszły bez smaku, kolejne za twarde, a za trzecim razem się udały Trochę się natrudziłyśmy, zanim znalazłyśmy nasz idealny przepis na pierniczki, ale już jest! Mam nadzieję, że posłuży nie tylko nam i kolorowe pierniczki zasmakują również innym małym alergikom.
Pierniczki bez jajek i mleka – przepis dla alergików
Składniki:
- 2 szklanki mąki (ok. 320g)
- 1/2 szklanki cukru (100 g)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 50 g margaryny roślinnej
W tym przepisie użyłam margaryny „KASIA bez laktozy” - 50 g masła klarowanego
Masło klarowane pozbawione jest uczulających białek, dlatego często mogą je stosować osoby uczulone na białko mleka krowiego. Jeżeli jednak boisz się podawać masło klarowane swojemu dziecku, możesz zamiast niego dodać kolejne 50 g margaryny roślinnej. - 2 łyżki miodu
Jeżeli Twój maluch ma alergię na miód, możesz go zastąpić słodkim syropem, np. syropem klonowym albo syrop z agawy - 80 ml mleka roślinnego
Do naszych pierniczków dodałam mleko owsiane, ale możesz wykorzystać każde inne, które masz akurat pod ręką np. sojowe lub ryżowe. Zamiast mleka może być również woda, ale wówczas pierniczki wyjdą troszkę twardsze. - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Możesz skorzystać z gotowej mieszanki lub stworzyć ją sama z przypraw, które dozwolone są w diecie Twojego dziecka. Jeżeli boisz się mieszać przypraw, wystarczy sam cynamon.
Wykonanie:
- Zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, tzn. mąkę, cukier, sodę i przyprawy.
- Następnie dodaj mleko, miód, margarynę i masło (możesz je wcześniej rozpuścić, wówczas łatwiej będzie wyrobić ciasto, ale nie jest to konieczne).
- Ugniataj całość rękoma tak długo, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 1 godzinę do lodówki (jeżeli zależy Ci na czasie, możesz włożyć ciasto na 20 minut do zamrażarki).
- Rozwałkuj ciasto i wytnij w nim kształty pierniczków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją termoobiegu na ok. 8 – 10 minut.
- Po wystygnięciu udekoruj pierniczki lukrem, kolorową posypką lub po prostu cukrem pudrem. Smacznego
Wskazówka:
Jeżeli chcesz, żeby pierniczki miały ciemniejszy kolor, dodaj do suchych składników niewielką ilość kakao (płaską łyżeczkę). Jeżeli natomiast chcesz nadać im wyjątkowego aromatu, dodaj do ciasta odrobinę otartej skórki z pomarańczy.
Jeżeli upieczesz pierniczki z tego przepisu, będzie mi miło, jeżeli napisz mi o tym w komentarzu. Możesz wysłać również zdjęciem Twojej potrawy lub oznaczyć mnie na FB @mamaalergika.blog lub na IG @mama_alergika_blog. Pamiętaj, że pierniczkami można zajadać się przez cały rok, nie tylko od święta. Do dzieła!


Jak długo można przechowywać te pierniczki? Chciałabym zrobić je wcześniej, bo przed samymi Świętami nie będę miała już czasu…
Trudno mi powiedzieć, u mnie leżą kilka dni bo jemy na bieżąco
Pierniczki wyszły kruche, pyszne i szybko zniknęły ze stołu. Dziękuję:-)
Wypróbowałam wyszły super smaczne będziemy się teraz z synkami zajadać. Dziękujemy i pozdrawiamy
Przepis na pierniki znalazłam w dniu Wigilii. Totalnie bez żadnego wcześniejszego przygotowania wykonałam ciasto na pierniczki. Ciasto było bardzo kleiste i nie można było z niego uformować kuli. W zwiazku z tym, bezpośrednio w misce poszło do zamrażarki. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i puszyste. Minęła dopiero doba więc ciężko stwierdzić jak się będą dalej zachowywać.
Czy takue pierniczki można zrobic dla 15 miesięcznego niemowlaka?
Jeżeli podajesz już słodkie, to nie widzę przeciwskazań.
Ile mniej wiecej wychodzi pierników z tego przepisu? Pozdrawiam
Następnym razem policzę
Zależy jak grubo rozwałkujesz ciasto. Dla mojej dwójki starcza na kilka dni 
Czy mogę zrobić takie pierniczki dla 15 miesięcznego niemowlaka?
Super! Pierniczki mięciutkie i pyszne! A co najważniejsze dla nas – bez jajek!