Ciekawa jestem, czy znasz smaczny, zdrowy i pełen witamin deser? Deser tak pyszny, że twoje dziecko nie będzie mogło mu się oprzeć! Ja przygotowuję taki deser bardzo często. Jest pyszny i zdrowy, a zrobienie go zajmuje dosłownie kilka minut.
Wiesz, o czym mówię? Ten deser to domowy kisiel aroniowy z jabłkami. Dlaczego sama przygotowuję kisiel, a nie korzystam z tego, co oferują sklepowe półki? Bo wtedy wiem, co jem. W moim kisielu nie ma żadnych sztucznych aromatów i barwników. Kisiel przygotowuję na bazie owoców i naturalnych soków owocowych.
Ja mam takie szczęście, że dostaje te soki od babci, która zrobiła je dla nas latem. Jeżeli nie masz takiego domowego soku, nic straconego. Zajrzyj do dobrze zaopatrzonych sklepów, a na pewno znajdziesz tam dobry sok [chociażby w Tesco]. Zwróć jednak uwagę na nazwę. Ma to być sok, nie syrop! Syrop jest znacznie bardziej słodki, więcej tam cukru niż owoców.
Aronia – bomba witaminowa!
Naszym ostatnio hitem jest sok z aronii. Dlaczego? Ponieważ aronia jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie! To ogromna bomba witaminowa. Zawiera dużą ilość witaminy C, E, B2, B9 i PP. Poza tym ma mnóstwo dobroczynnych składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Aronia doskonale wpływa więc na odporność i warto pić ją w okresie jesienno-zimowym.
Witamina P, zawarta w aronii, to nic innego jak bioflawonoidy, które występują w roślinach po to, by chronić je przed bakteriami, wirusami i grzybami. Kiedy zjadamy owoce, które zawierają bioflawonoidy, zaczynają one również chronić nasz organizm.
Owoce aronii mają też ogromny potencjał przeciwutleniający, ponieważ zawierają bardzo dużą ilość tzw. antocyjanyów, które pomagają w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się komórek i sprzyjanie nowotworom.
Poza tym aronia działa bardzo korzystnie na naczynia krwionośne, więc z powodzeniem mogą ją stosować osoby, które chorują na nadciśnienie. Polecana jest też dla diabetyków, ponieważ spowalnia absorpcję glukozy, co zapobiega gwałtownym skokom cukru. Poza tym aronia poprawia wzrok, opóźnia proces starzenia i usprawnia przemianę materii.
Kisiel z aronii z jabłkami
Natalia nie przepada za sokami owocowymi. Jedyny sok, z którym chce wypić herbatę, to właśnie sok z aronii. Inne soki spożywa, jeżeli dodam je do koktajlu lub przygotuję z nich kisiel. Chętnie podzielę się więc naszym przepisem.
Składniki:
- 1 duże jabłko lub dwa mniejsze
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 7 łyżek soku z aronii lub innego soku, np. malinowego
- cukier do smaku – trudno mi podać dokładną ilość cukru. Nasz sok z aronii jest bardzo słodki i nie musiałam już niczym dosładzać kisielu. Kiedy przygotowuje kisiel malinowy, wsypuję 1 łyżkę cukru, bo nasz sok malinowy jest kwaskowy.
Wykonanie:
- Jabłko obieram i kroje na mniejsze kawałki. Przekładam je do garnka i wlewam 1 i 1/2 szklanki wody.
- Gotuję na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodaję sok z aronii i sok z cytryny. Jeżeli jest to konieczne, dodaję również cukier do smaku.
- Pół szklanki wody mieszam z mąką ziemniaczaną.
- Kiedy woda w garnku zaczyna wrzeć, dolewam powstałą mieszankę i energicznie mieszam kisiel. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki, możesz rozrobić jeszcze trochę mąki z wodą, dodać do kisielu i ponownie zagotować. Smacznego 🙂
Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie. Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu dalej!