Zupa z czerwonej soczewicy dla dużych i małych!

Dzisiaj przepis na pyszną zupę z czerwonej soczewicy. Dla mnie jest idealna na zimę. To konkretna, treściwa zupa, którą można się naprawdę najeść. W czym tkwi sekret jej przygotowania? 

Zupa z czerwonej soczewicy w smaku przypomina grochówkę. Nie powinno to jednak dziwić, bo soczewica pochodzi z tej samej grupy – roślin strączkowych – co groch. Rośliny te zwierają wiele składników odżywczych i warto uwzględnić je w swojej diecie.

Wiem, jednak że wiele osób nie przepada za „strączkami”, bo są dość trudne w przygotowaniu – trzeba je wcześniej namoczyć, długo gotować itp. Z soczewicą nie ma jednak tego problemu, ponieważ nie wymaga ona wcześniejszego moczenia i gotuje się zaledwie 10-15 minut. Poza tym bardzo łatwo się rozgotowuje i jest doskonałym dodatkiem do zup oraz dań jednogarnkowych.

Co takiego jest w soczewicy, że powinnam ją jeść?
Wartości odżywcze soczewicy

Soczewica jest przede wszystkim źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także potasu, który obniża ciśnienie krwi. Zawiera również kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży oraz żelazo. Soczewica ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu potrawy z soczewicą w roli głównej są bardzo sycące i na długo zaspakajają uczucie głodu. Tak jak mówiłam, są więc idealne na zimę. Ostatnio odkryto również, że soczewica i inne rośliny strączkowe zawierają taniny, czyli związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. przez spowolnienie tempa podziału komórek nowotworowych.

Zupa z czerwonej soczewicy – przepis

Sekret udanej zupy soczewicowej tkwi w jej przygotowaniu, a raczej w porze jej przygotowania. Ja zawsze gotuję ją wieczorem i zjadam dopiero następnego dnia. Przez noc nabiera ona swojego wyjątkowego smaku. Poza tym, im więcej razy odgrzewana, tym lepsza!

Składniki:

  • mięso na wywar – ja użyłam królika, ale można wykorzystać dowolne mięso dozwolone w diecie.
  • 1 pietruszka
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól pieprz, słodka papryka, ostra papryka (opcjonalnie), majeranek, ekologiczna vegeta lub przyprawa typu „warzywko”
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Mięsko zalewam około 1,5 litra zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu ok. 30-40 minut. W trakcie gotowania dorzucam 5 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
  2. Pietruszkę kroję w słupki, a marchewkę w talarki. Wrzucam warzywa do zupy, dodaję kilka listków lubczyku, który zamroziłam latem i gotuję dalej.
  3. Po ok. 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Kiedy ziemniaki chwilę się podgotują, dodaję soczewicę. Pamiętaj, że soczewica w trakcie gotowania spęcznieje. Najlepiej dosypywać ją partiami, najpierw np. pół szklanki, pogotować chwilę i sprawdzić, czy jest jej już wystarczająco. Jeżeli będzie za mało,  trzeba dosypać kolejną porcję i gotować dalej. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta, dolej wody. Ja preferuję dość gęstą konsystencję. Najbardziej lubię, kiedy część soczewicy się rozgotuje i zagęści zupę, a część pozostanie wyczuwalna podczas jedzenia.
  5. Po dosypaniu soczewicy gotuję zupę jeszcze ok. 15 minut. Zbyt długie gotowanie sprawi, że soczewica się rozgotuje i powstanie zupa krem.
  6. Kiedy zupa się gotuj, kroję cebulę w drobną kostkę i delikatnie podsmażam na patelni. Gdy cebula się zeszkli, wlewam na patelnię dwie wskazówki zupy i przez chwilę gotuję razem z cebulką, przez cały czas delikatnie mieszając. Następnie wlewam wszystko z powrotem do garnka i wszystko razem mieszam.
  7. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam zupę do smaku wszystkimi przyprawami. Paprykę ostrą dosypuję już na talerzu. Dla dzieci proponuję wersję łagodną.

Warto wiedzieć: Zupę lepiej posolić na samym końcu, ponieważ pozwala to uniknąć uniknąć straty białka, które zawiera soczewica.

Wskazówka: Jeżeli masz ochotę na wersję z wkładką, podsmaż delikatnie swoją ulubioną kiełbasę i dodają ją do zupy. Dla dzieci proponuję wersję z pokrojonym w kosteczkę mięsem, na którym gotowany był wywar.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie. Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu!
czerwona soczewica soczewica właściwości odżywcze

czerwona soczewica

 

 

10 Comments

Add Yours
  1. 3
    Roman Sidło

    Wygląda świetnie, choć preferowałbym wersję bezmięsną (moja narzeczona jest wegetarianką). W ogóle ostatnio zacząłem przekonywać się do soczewicy, konkretnie po Bożym Narodzeniu, kiedy to miałem okazję skosztować pasztetu z soczewicy przygotowanego przez moją siostrę. Świetna rzecz, polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *