Lubicie ciasta czekoladowe? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować tego pysznego, intensywnie czekoladowego, ciasta przekładanego powidłami śliwkowymi. Wierzch pokryty jest rozpływającą się w ustach polewą czekoladową, która smakuje naprawdę wybornie!
Ciasto to powstało przypadkiem, podczas moich prób upieczenia dla Natalii tortu bez jajek i mleka. Biszkopt bez jajek wyszedł mi całkiem dobrze, ale Natalia niechętnie go jadła (a poza tym krem w torcie niezbyt nam smakował) więc postanowiłam dodać do biszkoptu kakao i przełożyć go powidłami, zamiast kremem. Później spontanicznie powstała polewa „czekoladowa”, a w zasadzie polewa kakaowa, bo kakao w przeciwieństwie do czekolady, Natalia może już jeść.
Ciasto zasmakowało wszystkim i zdążyłam już je upiec kilkanaście razy. Przepis jest więc sprawdzony i z chęcią się nim dzielę 🙂
Ciasto czekoladowe dla alergika – przepis bez jajek i bez mleka
Składniki:
Szklanka którą odmierzam składniki ma 250 ml
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 230 g)
- 1 niepełna szklanka cukru (ok. 150 g)
- 3 łyżki kakao (ok. 35 g)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu (ja korzystam z octu jabłkowego) – ocet potrzebny jest do tego, aby zaszła reakcja z sodą.
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. owsianego (ok. 250 ml). Możesz zamiast mleka dodać szklankę wody, ale wówczas ciasto wyrośnie troszkę mniejsze i będzie bardziej zbite.
- 5 łyżek oleju
- kilka kropli olejku waniliowego.
- kilka łyżek powideł śliwkowych (do przełożenia ciasta)
Polewa czekoladowa (kakaowa)
- 5-7 łyżek oleju
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki śmietanki kokosowej (ok. 65 ml). Możesz również użyć stałej części z mleczka kokosowego.
Wykonanie:
- Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, tzn. mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.
- Dodaj składniki mokre, tzn. mleko, olej, ocet, olejek waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
- Foremkę do pieczenia o średnicy 18 cm, wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Jeżeli użyjesz większej foremki, wówczas ciasto wyrośnie mniejsze.
- Wstaw ciasto do piekarnika (170 stopni/termoobieg) i piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyciągnij ciasto i wystudź. Następnie przekrój ciasto w połowie, tak aby powstały dwa blaty. Posmaruj dolny blat powidłami. Przykryj całość górnym blatem.
- Wykonaj polewę czekoladową: do małego garnka wlej olej i dodaj cukier puder. Całość delikatnie podgrzewaj na małym ogniu jednocześnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj kakao i dalej mieszaj, tak aby nie było grudek. Na koniec dodaj śmietankę kokosową i połącz z całością.
- Wylej polewę na ciasto od góry, tak aby pokryła cały wierzch i częściowo boki.
- Wstaw ciasto do lodówki, aby polewa delikatnie zastygła. Nie będzie ona sztywna. Przy każdym krojeniu ciasta delikatnie będzie się z nim zlewać. Smacznego!
Wskazówka:
Kuchnia to miejsce, w którym warto eksperymentować. Nie bój się tego! Ciasto, które Ci pokazałam, możesz przełożyć dowolną konfiturą, np. wiśniową, porzeczkową lub malinową. Możesz również dodać do ciasta aromatyczne przyprawy, tak jak: cynamon, imbir czy kardamon, by uzyskać smak zbliżony do piernika. Wtedy będzie to ciasto idealne na Święta!