Czekoladowe ciasto dla alergika. Bez jajek i mleka

Lubicie ciasta czekoladowe? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować tego pysznego, intensywnie czekoladowego, ciasta przekładanego powidłami śliwkowymi. Wierzch pokryty jest rozpływającą się w ustach polewą czekoladową, która smakuje naprawdę wybornie!

Ciasto to powstało przypadkiem, podczas moich prób upieczenia dla Natalii tortu bez jajek i mleka. Biszkopt bez jajek wyszedł mi całkiem dobrze, ale Natalia niechętnie go jadła (a poza tym krem w torcie niezbyt nam smakował) więc postanowiłam dodać do biszkoptu kakao i przełożyć go powidłami, zamiast kremem. Później spontanicznie powstała polewa “czekoladowa”, a w zasadzie polewa kakaowa, bo kakao w przeciwieństwie do czekolady, Natalia może już jeść.

Ciasto zasmakowało wszystkim i zdążyłam już je upiec kilkanaście razy. Przepis jest więc sprawdzony i z chęcią się nim dzielę 🙂

Ciasto czekoladowe dla alergika – przepis bez jajek i bez mleka

Składniki:
Szklanka którą odmierzam składniki ma 250 ml

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 230 g)
  • 1 niepełna szklanka cukru (ok. 150 g)
  • 3 łyżki kakao (ok. 35 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu (ja korzystam z octu jabłkowego) – ocet potrzebny jest do tego, aby zaszła reakcja z sodą.
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. owsianego (ok. 250 ml). Możesz zamiast mleka dodać szklankę wody, ale wówczas ciasto wyrośnie troszkę mniejsze i będzie bardziej zbite.
  • 5 łyżek oleju
  • kilka kropli olejku waniliowego.
  • kilka łyżek powideł śliwkowych (do przełożenia ciasta)

Polewa czekoladowa (kakaowa)

  • 5-7 łyżek oleju
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej (ok. 65 ml). Możesz również użyć stałej części z mleczka kokosowego.

Wykonanie:

  1. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, tzn. mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.
  2. Dodaj składniki mokre, tzn. mleko, olej, ocet, olejek waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
  3. Foremkę do pieczenia o średnicy 18 cm, wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Jeżeli użyjesz większej foremki, wówczas ciasto wyrośnie mniejsze.
  4. Wstaw ciasto do piekarnika (170 stopni/termoobieg) i piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka.
  5. Wyciągnij ciasto i wystudź. Następnie przekrój ciasto w połowie, tak aby powstały dwa blaty. Posmaruj dolny blat powidłami. Przykryj całość górnym blatem.
  6. Wykonaj polewę czekoladową: do małego garnka wlej olej i dodaj cukier puder. Całość delikatnie podgrzewaj na małym ogniu jednocześnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj kakao i dalej mieszaj, tak aby nie było grudek. Na koniec dodaj śmietankę kokosową i połącz z całością.
  7. Wylej polewę na ciasto od góry, tak aby pokryła cały wierzch i częściowo boki.
  8. Wstaw ciasto do lodówki, aby polewa delikatnie zastygła. Nie będzie ona sztywna. Przy każdym krojeniu ciasta delikatnie będzie się z nim zlewać. Smacznego!

Wskazówka:
Kuchnia to miejsce, w którym warto eksperymentować. Nie bój się tego! Ciasto, które Ci pokazałam, możesz przełożyć dowolną konfiturą, np. wiśniową, porzeczkową lub malinową. Możesz również dodać do ciasta aromatyczne przyprawy, tak jak: cynamon, imbir czy kardamon, by uzyskać smak zbliżony do piernika. Wtedy będzie to ciasto idealne na Święta!

6 Comments

Add Yours
  1. 1
    KAMILA

    Jak mówi moja 3latka “nie ma chwili do stracenia” i juz pędzimy do kuchni! Dziękuję za Twoje serce, które wkładasz w przepisy. U nas na stałe goszczą drożdżówki z jabłkiem ;)))
    Serdeczności:)

    • 4
      Justyna (Mama Alergika)

      Rozumiem, że mleka nie może? Bo ewentualnie zwykła śmietana kremówka. Jest też śmietanka owsiana, ale nie wiem, jak tutaj się sprawdzi. Zawsze możecie też zrezygnować z polewy i posypać ciasto cukrem pudrem. Chociaż nie ukrywam, że ta polewa daje dużo smaku do tego ciasta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *