Nasze kaszotto ze szpinakiem, marchewką i polędwiczką. Łapcie przepis!

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie zdrowe, szybkie i smaczne. Każda mama na pewno to doceni 🙂 Wszystkie składniki, które potrzebne są do jego przygotowania, zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni, więc nie trzeba specjalnie iść na zakupy. Dla mnie najważniejsze jest to, że Natalia bardzo lubi to danie. Jest w nim przemycony szpinak, więc bardzo się cieszę, kiedy zjada je ze smakiem. 

Składniki:

Do przygotowania kaszy ze szpinakiem, marchewką i mięsem potrzebne wam będą:

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Kasza gryczana prażona, kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza.
  • Szpinak. Ja używam mrożonego szpinaku liściastego w baryłkach.
  • Ulubione mięso. Ja zazwyczaj wybieram polędwiczkę. Dobrze smakuje również z kurczakiem, ale u nas jest zabroniony ze względu na alergię Natalii. Tak, tak…można być uczulonym na kurczaka:) Możecie również zrobić wersję bezmięsną.
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy: pieprz, sól.
  • Opcjonalnie: pomidorki suszone. Dodaje je do wersji dla dorosłych.

Wykonanie:

  1. Na dużej głębokiej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. (Jeżeli nie macie takiej patelni, możecie wykorzystać zwykły garnek.)
  2. Kiedy cebulka lekko się zarumieni, dodaję szpinak. Ja wrzucam na patelnię zamrożone baryłki (ok. 5 sztuk) i podlewam je co jakiś czas wodą, aż do momentu rozmrożenia. Oczywiście możecie szpinak rozmrozić wcześniej albo skorzystać ze świeżego.szpinak
  3. Kiedy szpinak się rozmrozi, dodaję startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko mieszam.marchewka do kaszotto
  4. Następnie dodaję ugotowaną wcześniej kaszę. Jeżeli robię wersję tylko dla siebie, to używam wyłącznie kaszy gryczanej. Jeżeli dla Natalki, to mieszam kaszę gryczaną z kaszą jęczmienną w proporcjach 2:1. Danie ma wtedy łagodniejszy smak. Oczywiście możecie wypróbować też inne warianty, np. z kaszą pęczak albo z komosą ryżową._dsc0869
  5. Wszystko mieszam, podlewam jeszcze sporą ilością wody i doprawiam do samku. Czekam, aż woda wyparuje, ale nie całkiem. Lubię, jak danie jest lekko wilgotne. Używam soli, pieprzu i ekologicznej przyprawy do mięs i sosów, która ma w składzie – marchew, czosnek, pasternak, sól, cukier, koper i pietruszkę. Jest to przyprawa podobna do vegety, ale bez ulepszaczy i konserwantów._dsc0923
  6. Na koniec na patelni teflonowej podsmażam pokrojone w kostkę mięso i dodaję je do całości.
  7. Przed podaniem do wersji dla dorosłych dodaję jeszcze pokrojone w małe kawałki suszone pomidory w oleju z ziołami, które zazwyczaj kupuję w Biedronce. Możecie też dodać oliwki lub inne ulubione dodatki.

Smacznego 🙂

_dsc0874

_dsc0880

_dsc0877

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *