Pyszne bułeczki cynamonowe. Bez jajek i mleka!

Miały wyjść małe zawijasy cynamonowe, a wyszły puszyste i cudownie pachnące bułeczki. Szybko zniknęły z talerza, więc z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem na te smakołyki.

Ciasto drożdżowe bez jajek i mleka:

Wskazówka: Odmierzaj wszystkie składniki jedną szklanką, wówczas zachowasz odpowiednie proporcje. W nawiasach podaję wielkość mojej szklanki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (ok.420 g)
  • 1/2 szklanki cukru (ok.120 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g). Możesz też wykorzystać zwykłe drożdże, tylko pamiętaj, aby wcześniej zrobić z nich rozczyn. Suche drożdże tego nie wymagają, po prostu dosypujesz je do reszty składników.
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego. Ja użyłam mleko ryżowe, ale możesz też wykorzystać sojowe, owsiane lub migdałowe.
  • 80 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 1 łyżka masła klarowanego (mogą je spożywać osoby uczulone na białka mleka krowiego, bo to masło pozbawione jest tych właśnie białek). Jeżeli obawiasz się użyć masło klarowane, możesz zastąpić je olejem roślinnym.
  • cukier brązowy
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Zmieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sól i drożdże.
  2. Podgrzej delikatnie mleko, powinno być letnie.
  3. Dodaj mleko i olej do suchych składników, a następnie wyrób ciasto rękami. Będzie delikatnie klejące i luźne, ale się nie przejmuj. Takie właśnie ma być. Możesz zobaczyć, jak ja je wyrabiam w jednej z wyróżnionych relacji na moim profilu na Instagramie [klik].
  4. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce). W tym czasie rozpuść masło klarowane i odstaw do ostygnięcia.
  5. Po godzinie przełóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na kształt prostokąta. Jeżeli ciasto będzie się kleić, podsypuj je mąką.
  6. Wysmaruj ciasto rozpuszczonym masłem klarowanym, a następnie posyp cukrem i cynamonem.
  7. Zwiń ciasto w rulon i krój na średniej grubości paski, po czym przełóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Poniżej zobaczysz, jak to zrobić.
  8. Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 10-15 minut. Smacznego 🙂

Jeżeli chcesz zobaczyć, jak robię te bułeczki, zajrzyj na mój Instagram. Przypięłam tam relację o nazwie „Bułeczki cynamonowe”. Zobaczysz w niej, jak powstają te pyszności od momentu zmieszania składników, po wyciągnięcie ich z piekarnika. Zapraszam 🙂 [klik]


Inspiracją do stworzenia tych bułeczek był przepis z książki „Słodki sposób na alergię” Małgorzaty Kalemby-Drożdż.

10 Comments

Add Yours
    • 3
      Ewa

      Przepyszne
      Właśnie zrobiłam. Są pulchniutkie i smakują obłędnie
      Do ciasta dałam napój migdałowy, a do nadzienia, zamiast masła klarowanego, żółtej „Flory”. Poza tym ciasto wyrastało ok. 1,5 godziny.
      …mój mały alergik, jak i reszta rodziny, je uwielbia
      Sądzę, że bułeczki zagoszczą u nas na stałe
      Dziękuję ❤️

  1. 5
    Kasia

    Rewelacyjne 🙂 ja robię jak tradycyjne bułeczki cynamonowe (stykają się brzegami i odrywa się kawałki).. już drugi podejście i wszyscy się zajadają – nie tylko alergicy 😉

  2. 7
    Dominika

    U mnie wyszły bardzo dobrze, dziękuję za przepis, mam antytalent jeżeli chodzi o pieczenie, a dziś już 5 partia przerobiona, każda znika bardzo szybko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *