Risotto po bułgarsku to nowość w naszym menu. Jest to potrawa jednogarnkowa z warzywami, ryżem, cudownym sosem pomidorowym i pysznym mięsem. To danie, tak nam zasmakowało, że na pewno wejdzie na stałe do domowego jadłospisu. Zobacz przepis.
Risotto po bułgarsku
Składniki:
- ok. 50 dag łopatki wieprzowej
- 1 papryka zielona lub czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ok. 7 łyżek sok pomidorowego
- fasolka szparagowa mrożona (2 garście)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 torebka ryżu długoziarnistego (15 dag)
- 1/2 l wody
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.
- natka pietruszki
- olej do smażenia.
Warto wiedzieć: Wieprzowina zawiera dużo witaminy B1 (tiaminy), która wzmacnia układ nerwowy i pobudza przemianę materii. Warto więc wprowadzić ją do domowego menu.
Wykonanie:
- Mięso kroję w kostkę. W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz i podsmażam mięso. Po chwili dodaję pokrojony drobno czosnek i cebulę. Wszystko razem duszę.
- Dodaję sok pomidorowy, słodką paprykę i sól. Mieszam wszystko i duszę dłuższą chwilę. Dodaję 3/4 szklanki wody i gotuję na małym ogniu przez ok. 40 minut.
- Ziemniaki kroję w kostkę i delikatnie podgotowuję. Chodzi o to, żeby lekko zmiękły, później będzie je łatwiej dogotować w risotto. Paprykę kroję w kostkę, pomidory obieram ze skórki i również kroję w dużą kostkę.
- Warzywa, ziemniaki, ryż dodaję do mięsa i zalewam 1 i 3/4 szklanki wody. Gotuję jeszcze ok. 20 minut, aż ryż i ziemniaki będą miękkie, a sos zgęstnieje.
- Fasolę szparagową zalewam wrzątkiem na ok. 5 minut, żeby zmiękła i dodaję do risotto. Delikatnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę. Wszystko doprawiam do smaku, posypuję natką pietruszki i gotowe 🙂
Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie. Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu dalej!