Sprawdzony przepis: Pyszne spaghetti dla dużych i małych!

Spaghetti, podobnie jak pomidorówka, to danie, które w każdym domu smakuje inaczej, pomimo że przyrządza się je zawsze z tych samych składników. Dzisiaj chciałam podzielić się naszym przepisem na spaghetti. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować. 

Spaghetti dla dużych i małych!

Składniki:

  • ok. 50 dag mięsa mielonego – wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • przecier pomidorowy – zazwyczaj używam domowego przecieru pomidorowego. Możecie też wykorzystać pomidory w puszce lub ulubiony sok pomidorowy.
  • Wersja dla wytrwałych: ok. 3/4 szklanki domowego rosołku lub wywaru warzywnego, który trzeba wcześniej przygotować.
  • Wersja dla leniuchów: ok. 3/4 szklanki wody z dodatkiem ekologicznej vegety.
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, słodka papryka.
  • 1-2 łyżki mąki pszennej.

Wykonanie:

  1. Zmielone mięso przyprawiam solą, pieprzem i posypuję papryką. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę podsmażam na patelni. Po chwili dodaję mięso. Kiedy mięso się podsmaży, podlewam je wodą i dalej duszę na małym ogniu.
  2. Gdy woda wyparuje, oprószam mięso mąką i dokładnie mieszam. Wszystkie smaki w tym momencie przyklejają się do mięsa.
  3. Do garnka wlewam rosół lub wywar warzywny. Jeżeli go nie mam, nalewam wodę i wsypuję ekologiczną vegetę. vegeta ekologiczna
  4. Gdy rosołek się zagotuje, przekładam do niego mięso. Po chwili dodaję pokrojony w kostkę pomidor i wlewam przecier pomidorowy. Ilość przecieru zależna jest od tego, czy lubicie spaghetti mocno pomidorowe i jakie intensywne w smaku pomidory macie. Ja zazwyczaj wlewam pół słoiczka.
  5. Gotuję wszystko tak długo, aż nadmiar wody wyparuje i spaghetti uzyska odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawiam bazylią i oregano.

Dla alergika: Dla Natalki wyszukuję makarony bez jajek. Dużo takich produktów ma w swojej ofercie Lubella. Na zdjęciu widać świderki nr 19 Lubelli. Niestety makaron typowy do spaghetti, może zawierać już śladowe ilości jajka, więc go nie używamy.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie. Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu dalej!

_dsc0898

_dsc0907

_dsc0903
_dsc0913Inne nasze przepisy znajdziesz tutaj. Zapraszam 🙂

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Rafał

    Przy najbliższej okazji wykorzystam przepis, bowiem z dziewczyną jesteśmy fanami włoskiej kuchni, a od niedawna również zdrowego odżywiania. Damy znać, jak nam smakowało 🙂
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *