Małe dzieci mają często problemy z brzuszkiem – kolki, wzdęcia, zaparcia, biegunki. Jak im pomóc za pomocą naturalnych środków? Kolejna porcja informacji o roślinach i ziołach leczniczych stosowanych u dzieci.
Biedrzaniec anyż/ anyż/anyżek
Anyż to roślina o działaniu wykrztuśnym, pobudzającym trawienie, wiatropędnym i mlekopędnym – zwiększająca laktacje u kobiet.
Kiedy stosować anyż?
- Problemy trawienne – Anyż najczęściej stosowany jest jako środek regulujący trawienie, likwidujący wzdęcia oraz bolesne skurcze żołądka i jelit. Można go wykorzystać jako przyprawę do ciastek.
- Kaszel/zapalenie gardła – Anyż jest skutecznym środkiem wykrztuśnym polecanym przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, chrypce i przejściowej utracie głosu. Polecany jest dzieciom przebywającym w zbyt przesuszonych pomieszczeniach, które mają skłonności do chorób układu oddechowego.
- Pobudzenie laktacji – Mamy karmiące mogą wykorzystać anyż do pobudzenia laktacji. Anyż przenika do pokarmu i bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienne malucha.
- Ochrona przed owadami – Anyż można stosować również zewnętrznie w postaci bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów. Naciera się nimi ręce i twarz w celu odpędzenia, np. komarów. Zabija świerzbowce, pchły, wszy i kleszcze.
Uwaga!
Olejek anyżowy w większych ilościach może być toksyczny! Czysty olejek nie jest podawany małym dzieciom doustnie. Wyłącznie w formie leków złożonych.
Jak podawać anyż?
Napar z anyżu przygotowuje się z 1/2 lub 1 łyżki zmiażdżonych owoców. Zalewa się je wrzącą wodą i zostawia pod przykryciem ok. 30 min. Napar podaje się ciepły po łyżce, zależnie od wieku, kilka razy dziennie. Niemowlętom napar rozcieńcza się wodą lub mlekiem.
Koper włoski/koper słodki/fenkuł włoski
Koper włoski podobnie jak anyż ma działanie przeciwskurczowe, wiatropędne, wykrztuśne i zwiększające laktacje. Używany jest głównie do pobudzenia trawienia i perystaltyki jelit. Działa też korzystnie przy zaparciach. Często przy bólach brzucha podaje się go w połączeniu z rumiankiem lub kminkiem – wówczas pomaga przy lekkich biegunkach, które towarzyszą m.in. ząbkowaniu. Koper włoski stosowany jest również jako lek wykrztuśny, głównie w postaci miodu koperkowego.
Uwaga!
Olejek koperkowy w większych ilościach jest toksyczny i rzadko bywa podawany do wewnątrz. Wyłącznie w formie leków złożonych.
Jak podawać koper włoski?
Napar z kopru włoskiego przygotowuje się z 1 łyżki rozdrobnionych owoców na 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zaparza się 30 minut. Napar podaje się ciepły, po łyżeczce, co 2-3 godziny jako lek wykrztuśny lub wspomagający laktację. Niemowlakom można rozcieńczyć napar mlekiem.
Miód koperkowy podaje się dzieciom doustnie po 1 łyżeczce 3-5 razy dziennie. Ma zastosowanie przy chrypce, kaszlu, bólu gardła. Służy też jako środek wiatropędny.
Koper ogrodowy
Koper ogrodowy ma działanie przeciwskurczowe, wiatropędne, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, mlekopędne i słabo moczopędne. Znalazłam informację, że ziele kopru ze względu na liczne witaminy i składniki mineralne powinno być stałym dodatkiem do potraw dzieci. Koper ogrodowy ma takie samo zastosowanie, jak koper włoski. Pozbawiony jest działania toksycznego i może być podawany nawet noworodkom.
Jak podawać koper ogrodowy?
1/2 łyżeczki rozdrobnionych owoców zalewa się 1 szklanką gorącej wody i zaparza 30 minut. Podaje się 1-3 łyżeczki dziennie zależnie od wieku. Niemowlakom wlewa się łyżeczkę naparu do butelki z mlekiem lub wodą.
Kminek zwyczajny/kmin/karolek
Kminek ma działanie wiatropędne, przeciwskurczowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych i mlekopędne. U niemowląt stosuje się kminek głównie przy bolesnych wzdęciach, skurczach, a także przy lekkich biegunkach. Kminek ma również działanie przeciwbakteryjne. U starszych dzieci wzmaga wydzielanie żółci i soku żołądkowego, dzięki czemu pobudza apetyt i ułatwia trawienie.
Jak podawać kminek?
Małe dzieci: 1/2 łyżki owoców zalać szklanką gorącej wody i zaparzać 30 minut. Podawać 1/2 – 3 łyżek, zależnie od wieku, kilka razy dziennie po posiłkach (działa wiatropędnie).
Starsze dzieci i młodzież: 1 łyżkę owoców zalewa się 1,5 szklanki gorącej wody i zaparza. 1/2 szklanki pije się 2-3 razy dziennie po jedzeniu w bolesnych skurczach i wzdęciach. Starszym dzieciom można również podawać 1/2 łyżeczki zmielonego kminku do posiłków.
Artykuł przygotowany na podstawie informacji z książki W. Olechnowicz-Stępień, E. Lamer-Zarawska „Rośliny lecznicze stosowane u dzieci”. fot. flickr/calliope