Rośliny, zioła i owoce pomocne w przeziębieniach. Czy masz je w swojej apteczce?

Syrop z cebuli, herbatka z lipy, sok z malin, kisiel z rokitnika…to naturalne sposoby walki z przeziębieniem. To, czego dowiedziałam się o niektórych roślinach, stosowanych przy przeziębieniach, bardzo mnie zaskoczyło. Ciekawa jestem, czy Was też. Czy wiecie, że dzika róża ma więcej witaminy C, niż wszystkie rośliny jadalne naszego klimatu? Umiecie przyrządzić napój witaminowy z czarnego bzu albo syrop z cebuli? Zobaczcie, które rośliny warto wykorzystać do walki z przeziębieniem.

Rośliny napotne i przeciwgorączkowe[gpp_divider color=”pink”]

Rośliny, które działają przeciwgorączkowo zawierają w sowim składzie przede wszystkim pochodne kwasu salicylowego. Do takich roślin zaliczamy m.in. korę wierzby, kwiaty wiązówki, czy pączki topoli. Dla obniżenia gorączki u dzieci stosuje się również rośliny o działaniu typowo napotnym, są to m.in. kwiaty lipy, kwiaty czarnego bzu, a także owoce malin. Jeżeli we wczesnym okresie choroby poda się odpowiednie środki roślinne, być może pozwoli to na uniknięcie stosowania silniejszych, syntetycznych środków przeciwgorączkowych.

CZARNY BEZ:  Czarny bez podaje się przy przeziębieniach, grypie, w nieżytach górnych dróg oddechowych, w schorzeniach nerek i pęcherza. Kwiaty mają działanie moczopędne i napotne. Owoce działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie i napotnie. Z czarnego bzu można przygotować napój witaminowy: owoce czarnego bzu, dzikiej róży, liście poziomki i porzeczki należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Syrop z czarnego bzu:1 kg owoców, zalewa się 2 szklankami wrzącej wody i gotuje 15-20 minut. Następnie wyciska się sok, dodaje 1/2 kg cukru i zagotowuje.[gpp_divider]

3872136697_d56bce97b1_zLIPA: Właściwości lecznicze wykazuje lipa drobnolistna i szerokolistna. Lipa srebrzysta, o charakterystycznych srebrnobiałych liściach, którą możemy spotkać w parkach nie ma właściwości leczniczych. Lipa ma działanie napotne, uspokajające, lekko moczopędne i osłaniające. Napar z lipy podaje się przy podwyższonej temperaturze, w przeziębieniach, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli, łącząc działanie napotne lipy z osłaniającym. Herbatkę można też podać np. przy utrudnionym zasypianiu. Dostaniecie ją tutaj. [gpp_divider]

8221221132_4ca376265b_zMALINA: Maliny wykazują głównie działanie napotne. Mają też sporą dawkę witamin. Zawierają prowitaminę A, witaminy C, B2, PP oraz składniki mineralne. Sok i herbatki z malin podaje się w przeziębieniach i grypie. Z suszonych malin można przygotować napar, który ma działanie napotne. Można również przygotować herbatkę z suszonych liści malin i zmieszać ją z rumiankiem. Pomaga w biegunce i zaburzeniach trawiennych.[gpp_divider]

14911374188_9a7ec86f22_zWIERZBA: W przypadku wierzby składnikiem leczniczym jest kora. Wykazuje ona działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i ściągające. Podaje się ją najczęściej w mieszankach z innymi ziołami o podobnym działaniu, np. syrop Pyrosal. Można też samodzielnie przygotować odwar z kory wierzby (zobacz, czym jest odwar). 1 łyżkę kory zalewa się 2 szklankami wody i gotuje 5-7 minut. Do picia podaje się 1/4- szklanki 3-4 razy dziennie.[gpp_divider]

2607754673_a9958c948e_zWIĄZÓWKA BŁOTNA: Wiązówka błotna zwana jest też tawułką łąkową. Właściwościami leczniczymi charakteryzują się kwiaty tej rośliny, które wyglądem przypominają kwiaty czarnego bzu. Roślina ta ma działanie przeciwgorączkowe, napotne i łagodnie moczopędne. Bogata jest w witaminy B1, B2, C i E. Najczęściej stosowana jest w grypie, ponieważ łagodzi również bóle mięśniowe. Wiązówka najczęściej bywa podawana w różnych mieszankach ziołowych, np. takiej. W aptece DOZ znajdziecie też sam kwiat wiązówki do zaparzania.[gpp_divider color=”pink”]

Rośliny witaminowe[gpp_divider color=”pink”]

Przy każdym przeziębieniu ważne jest, aby wzmacniać organizm i zażywać dużo witamin. Dobrze jest wówczas pić soki i herbatki z roślin, które odznaczają się dużą zawartością witamin, głównie witaminy C.

4123293425_569e8fe5fe_zCZARNA PORZECZKA: Właściwości lecznicze mają zarówno liście (działają moczopędnie i przeciwzapalnie), jak i owoce czarnej porzeczki. Te ostatnie zawierają prowitaminę A, potas, żelazo oraz witaminy B1, B2, E, K, PP i P. Poza czarna porzeczka zawiera mnóstwo witaminy C. Jest jednym  z najbogatszych w ten związek owocem w Europie. Napój witaminowy z porzeczki można przygotować zalewając 1 łyżkę suszonych owoców szklanką wrzątku lub zaparzając: liście czarnej porzeczki, liście borówki oraz owoce dzikiej róży. [gpp_divider]

3253119407_406d6bd6bb_zROKITNIK ZWYCZAJNY: Owoce rokitnika zawierają dużo witaminy C i E oraz prowitaminę A. Co istotne, witamina C w tej roślinie nie ulega rozkładowi nawet podczas gotowania. Dzieje się tak dlatego, ponieważ występuje jednocześnie z witaminą P, która ją stabilizuje. Owoce rokitnika zawierają kwas linolowy i linolenowy – źródło witaminy F, a także wiele składników mineralnych, m.in. żelazo, mangan, bor, krzem, magnez itp. Z rokitnika można przygotować soki, przeciery, a nawet kisiel, czy galaretkę. [gpp_divider]

6230983708_e6710b8f1e_zDZIKA RÓŻA: Owoce dzikiej róży przewyższają zawartością witaminy C wszystkie rośliny jadalne naszego klimatu. Już 1-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Oprócz tej witaminy owoce dzikiej róży zawierają również witaminy: B1, B2, B12, E, P, PP, prowitaminę A, a także sporą dawkę żelaza. Ze względu na taki skład dzika róża ma działanie wzmacniające, słabo napotne i moczopędne. Z dzikiej róży można przygotować syrop albo konfiturę. Gotowe preparaty z dziką różą, to m.in. Rosavit lub herbata Herbapolu z dziką różą. [gpp_divider]

22675275233_465f9a051b_zŻURAWINA: Żurawina bogata jest w witaminę C, B1, B2 PP, P, prowitaminę A oraz składniki mineralne, takiej jak: miedź, żelazo, mangan, wapń, cynk itp. Żurawinę stosuje się głównie w przeziębieniach. Można z niej przygotować orzeźwiający i gaszący pragnienie napój lub dżem żurawinowy. Potrzebny jest do tego 1 kg żurawiny i 1/2 kg cukru. Owoce należy umyć i przebrać. Następnie 1/3 owoców przetrzeć przez sito, dodać cukier, zagotować i wsypać pozostałe owoce.[gpp_divider color=”pink”]

Rośliny przeciwbakteryjne[gpp_divider color=”pink”]

Gdy dziecko jest przeziębione i poza gorączką ma zaczerwienione gardło, już na samym początku warto skorzystać z roślin, które mają działanie przeciwbakteryjne. Można podać syrop z cebuli, sok z czosnku lub płukać gardło szałwią.

16079031315_c7e783b9b0_zCEBULA: Cebula jest skuteczna w infekcjach układu oddechowego i pokarmowego. Jest też skutecznym środkiem moczopędnym. Świeży sok z cebuli jest domowym środkiem podawanym przy grypie i katarze. Syrop z cebuli natomiast pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych. Jak zrobić syrop z cebuli? Wersja łagodna: Pokrojoną, obraną cebulę należy gotować na wolnym ogniu w mocno osłodzonej wodzie, o konsystencji syropu. Wersja ostrzejsza: surową, obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem, przykryć szmatką i pozostawić na kilka godzin w ciemnym miejscu. Uzyskany przejrzysty płyn podaje się jako syrop.[gpp_divider]

5087101315_b72550a018_zCZOSNEK: Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne. Zawiera wiele składników mineralnych i witamin, a także alliinę – substancję, która wykazuje silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, zbliżone do antybiotyków. Z czosnku można przygotować syrop czosnkowy: wyciśnięty sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody i 80 g cukru. Stosuje się go przy infekcjach chorób dróg oddechowych i grypie. Można też podawać czosnek w innej formie: 1 ząbek czosnku zmiażdżyć i rozcieńczyć 1/2 szklanki mleka. Taki napój podaje się do picia kilka razy dziennie.[gpp_divider]

5845740191_14a53b3d16_zSZAŁWIA: Szałwia ma działanie antyseptyczne, ściągające, przeciwzapalne i przeciwpotowe. Używa się jej głównie do płukania jamy ustnej i gardła, np. w anginie czy pleśniawkach. Napar z szałwii przygotowuj się zalewając 1 łyżkę suchych liści szałwii (lub herbatę ekspresową) gorącą woda i pozostawia pod przykryciem a 15 minut. Suche liście szałwii zalane gorącą wodą można też wykorzystać do inhalacji.


Artykuł przygotowany na podstawie informacji z książki W. Olechnowicz-Stępień, E. Lamer-Zarawska „Rośliny lecznicze stosowane u dzieci”. Zdjęcie w nagłówku: flickr/Takver. Zdjęcia w tekście – czarny bez: flickr/Renate Dodell; lipa: flickr/Sheila Miguez; maliny: flickr/Tatters; wierzba: flick/Leimenide; wiązówka błotna: flickr/Amanda Slater; czarna porzeczka: flickr/Malcolm Manners; Rokitnik zwyczajny: flickr/Timo; żurawina: flizkr/Liz West; dzika róża: flickr/TomBrandt; cebula: flickr/Mike Mozart; czaosnek: flickr/Isabel Eyre; szałwia: flickr/Alice Henneman

1 Comment

Add Yours

Skomentuj podstawy wloskiego Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *