Rozgrzewa, syci i wspaniale smakuje…. zupa ogórkowa to idealne danie na okres jesienno-zimowy, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Wszystko to za sprawą głównego składnika, czyli ogórków kiszonych, które zawierają m.in. witaminę A, C i K, a także kwas foliowy, magnez i potas.
Zupę ogórkową zazwyczaj pod koniec gotowania zabiela się śmietaną, ale osoby uczulone na mleko (alergia na białko mleka krowiego) nie mogą sobie na to pozwolić. Jest jednak sposób, aby zabielić zupę bez użycia śmietany. Jak?
Jak zbielić zupę bez użycia śmietany?
- Użyj wody z mąką – do kubka wsyp 1 czubatą łyżkę mąki i zalej do połowy wodą, dolej też kilka łyżek gotującej się zupy. Wymieszaj całość dokładnie, aby nie było grudek. Wlej mieszankę do zupy, wymieszaj i zagotuj.
Ważne: Pamiętaj żeby w momencie wlewania, zmniejszyć ogień na minimum. Dzięki temu nie powstaną kluchy. Dopiero po chwili podkręć ogień i zagotuj zupę. - Dodaj 2 łyżki kaszy manny – pod koniec gotowania, dodaj do zupy kaszę mannę i gotuj całość przez chwilę. Zupa delikatnie się zabieli i zagęści.
W ten sposób możesz zabielić zupę bez użycia śmietany. Jeżeli jednak zamarzyłaby Ci się tradycyjna wersja ogórkowej, dolej odrobinę śmietany prosto na talerz 🙂
Zupa ogórkowa dla alergika
Składniki:
Zupę gotuję w garnku o pojemności 2,5 litra.
- żeberko wieprzowe – nieduży kawałek na zupę
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- ogórki kiszone – ilość zależy od tego, jak bardzo kwaśną zupę chcesz uzyskać oraz od tego, jak duże masz ogórki. Ja gotując tę zupę zużyłam prawie cały słoiczek ogórków, ponieważ były bardzo małe.
- przyprawy: ziele angielskie (4 ziarenka), 1 liść laurowy, pieprz mielony i w ziarenkach (4 ziarenka), sól, vegeta ekologiczna (opcjonalnie)
- koperek (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Mięso opłucz, przełóż do garnka i wlej ok. 1,5 litra zimnej wody (w trakcie gotowania możesz dolewać wody, jeżeli uznasz że zupa jest za gest lub jest jej za mało).
- Gotując na małym ogniu doprowadź do zagotowania, po czym zbierz szumowinę z wierzchu (szarą pianę). Dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
- Następnie dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Kiedy warzywa delikatnie zmiękną, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Kiedy warzywa będą się gotować, zetrzyj na tarce (duże oczka) ogórki kiszone. Wyciągnij z zupy marchewkę i po przestygnięciu również ją zetrzyj.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj starte ogórki i marchewkę. Wszystko już prawie gotowe, teraz wystarczy doprawić zupę do smaku.
- Zacznij od dolania niewielkiej ilości wody od ogórków. Następnie dodaj sól, pieprz i ekologiczną vegetę. Możesz również dodać posiekany koperek.
- Na koniec „zabiel” zupę mąką lub kaszą manną. Jak to zrobić, przeczytasz wyżej. Smacznego 🙂
Ciekawa jestem, czy taki sposób zabielania zupy był Ci znany? Daj znać w komentarzu.
Zapraszam Cię również na mój:
Facebook – @mamaalergika.blog
Instagram – @mama_alergika_blog
Justyna