Co podawać dziecku, które nie toleruje glutenu?

  • Nietolerancja glutenu to problem, który dotyczy coraz więcej dzieci.  Kiedy mama dowiaduje się, że jej dziecko nie może jeść glutenu, staje przed wielkim wyzwaniem. Co podawać do jedzenia? Jak przygotowywać posiłki? Co zrobić, żeby dziecko nie czuło się gorsze od innych? Na szczęście problem nie jest tak straszny, jak mógłby się wydawać, a w sklepach jest coraz więcej produktów bez glutenu. 

Jeżeli chodzi o wprowadzenie glutenu do diety Natalki, to miałyśmy dwa podejścia. Pierwsze w 7 miesiącu, skończyło się wysypką. Drugie, w 10 miesiącu, udało się, więc Natalia je gluten. Przez te 3 miesiące zdążyłam jednak zapoznać się co nieco z produktami bezglutenowymi i postanowiłam podzielić się tą wiedzą z mamami, których maluchy nie tolerują glutenu, są na niego uczulone lub chorują na celiakię.

Co mogą jeść dzieci nietolerujące glutenu?

Osoby, które nie tolerują glutenu muszą wystrzegać się przede wszystkim produktów zbożowych. Do produktów naturalnie bezglutenowych można zaliczyć: ryż, ziemniaki, proso, soję, kukurydzę, tapiokę, grykę, amarantus, maniok, fasolę, a także mięso, orzechy oraz owoce i warzywa. 

Z tych produktów można przygotować dla dziecka naprawdę wiele smacznych dań. Twój maluch może zjeść np. naleśniki jeśli mąkę pszenną zastąpisz mąką gryczaną. Typowe płatki śniadaniowe, które uwielbiają wszystkie dzieci, zastąp z kolei płatkami jaglanymi i przygotuj dziecku pyszne i zdrowe danie.

Kiedy będziecie szukać w sklepie produktów bezglutenowych dokładnie czytajcie etykiety lub szukajcie znaku przekreślonego kłosa. Nawet niektóre produkty typowo bezglutenowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Szukajcie więc produktów z wyraźnym zaznaczeniem – bezglutenowe.

Kaszki, kleiki – czyli produkty bez glutenu dla niemowląt

Kiedy zaczynamy rozszerzać dietę dziecka, zazwyczaj zaczynamy od wprowadzania różnego rodzaju kaszek i kleików. Jakie będą wskazane dla dzieci, które nietolerują glutenu?

  • Kleik ryżowy. Ryż nie zawiera glutenu, więc kleik ryżowy jest wskazany dla bezglutenowców.
  • Kleik kukurydziany. Kukurydza nie zawiera glutenu, więc kleik kukurydziany również jest bezpieczny dla osób nietolerujących glutenu.
  • Kaszka jaglana. Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Ja podawałam ją Natalce przez długi czas. Nie zawiera glutenu. Polecam firmę Sun Baby.
  • Kaszka kukurydziana z tapioką. Oprócz tej kaszki, firma Holle oferuje również pełnoziarnistą kaszkę jaglaną z ryżem, która również nie zawiera glutenu. Kaszki te znajdziecie je tutaj.

Oprócz tych produktów próbowałam jeszcze kaszki Bobovity, a dokładnie – bezglutenowego  produktu zbożowego, Expert Minima – ale szczerze go odradzam. Po pierwsze jest bardzo słodki, po drugie zawiera m.in. maltodekstryne, cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, oleina palmowa). Próbowałam tej kaszki i aż mną wzdrygnęło. Nie podałam Natalce. Do dzisiaj mam całą paczkę w szafce. Podobnie będzie pewnie z Bebilonem Alerlac, czy Nestle Sinlac.

Produkty bez glutenu dla starszych dzieci

Tak, jak wspominałam na początku, około 10 miesiąca podjęłam drugą próbę podania Natalce glutenu i była udana, więc przestałam zagłębiać się w świat produktów bezglutenowych. Nie mniej jednak postanowiłam poszperać dla Was w sieci i znaleźć dobre jakościowo produkty dla małych alergików. Zobaczcie 🙂

  • Płatki jaglane. Do dzisiaj podaję je Natalce, bo to jedne z najzdrowszych płatków i bardzo szybko się je przygotowuje. Sprawdzają się na śniadanie albo jako deser. Ja podaje z jabłkiem.
  • Chrupki kukurydziane. Podobnie jak kaszka i kleik kukurydziany nie zawierają glutenu. Mali alergicy mogą więc je zjadać.
  • Wafle ryżowe. Nie zawierają glutenu i mogą być przekąską dla dzieci. Natalka bardzo je lubi 🙂
  • Pieczywo bezglutenowe. Na pewno najlepiej upiec je samemu, ale nie zawsze jest na to czas. Tutaj znajdziecie pieczywo bezglutenowe, które możecie podać waszym maluchom.
  • Mąki bezglutenowe. Mąka to niezbędnik w każdej kuchni. W tym sklepie znajdziecie m.in. mąkę gryczaną, kukurydzianą, czy jaglaną. Są tu też specjalne mieszanki do przygotowania chleba, czy ciasta bezglutenowego.
  • Makarony. Który maluch nie lubi makaronu? Można go dodać do zupy lub przygotować z niego drugie danie. Tutaj znajdziecie makarony bez glutenu.

Gdzie kupić produkty bezglutenowe?

Produkty bezglutenowe są coraz bardziej popularne. Jest dużo sklepów z żywnością bez glutenu, więc nie będziecie miały problemu, żeby kupić produkty dla swoich maluchów.

Ja wybrałam dla Was tylko te najpotrzebniejsze – mąki, pieczywo, makarony, kasze itp. W sklepach bezglutenowych znajdziecie też m.in. ciastka, zupy, konserwy, przyprawy, pasztety, keczupy, napoje, czy desery bez glutenu.

Nie umieściłam ich jednak w artykule celowo, ponieważ myślę że to indywidualna sprawa każdej mamy, czy poda swojemu dziecku np. biszkopty bezglutenowe. Co z tego, że nie zawierają glutenu, skoro w składzie widziałam wiele innych świństw. Decydujcie same, a ja podaje Wam namiary do kilku sklepów.

Sklepy z produktami bezglutenowymi:

    • Glutenex – w tym sklepie można znaleźć nie tylko produkty bezglutenowe, ale też  produkty niskobiałkowe i dla diabetyków
    • Sklep bezglutenowy – w tym sklepie można zrobić zakupy przez internet, albo telefonicznie. Jest tu też poradnik dla bezglutenowców, a w nim m.in. przepisy i wiele innych przydatnych informacji.
  • Bezgluten – tutaj znajdziecie produkty bezglutenowe oraz niskobiałkowe.

Produktów bezglutenowych możecie szukać również w supermarketach, w dziale ze zdrową żywnością.

Przeczytaj artykuł: Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?


Zdjęcie w nagłówku: flickr.com/ilovememphis/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *