Kolorowe kruche ciasteczka z lukrem pomarańczowym. BEZ JAJEK, BEZ MLEKA

Kruche ciasteczka maślane robi się bardzo łatwo i przy pomocy tylko kilku składników. Można zjeść je w wersji podstawowej – bez lukru i posypki lub zaszaleć i stworzyć kolorowe ciasteczka, tak jak ja. Ta druga wersja idealnie nadje się na przyjęcie np. urodziny. Można je też zabrać do przedszkola albo do szkoły. Chcecie poznać przepis?

Składniki: 

  • 150 g masła klarowanego – masło klarowane pozbawione jest uczulających białek, dlatego mogą je spożywać osoby z alergią na mleko.
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru – jeżeli planujesz zrobić wersję z lukrem. Jeżeli chcesz zrobić ciasteczka bez lukru proponuj zwiększyć ilość cukru pudru i dać, ok. 2-3 łyżki.
  • ok. 4-5 łyżek mleka roślinnego, ja wykorzystałam mleko sojowe. Jeżeli nie masz akurat mleka pod ręką, może być też woda.
  • 1-2 łyżki oleju
  • Lukier: 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki soku z pomarańczy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki przekładam do miski i wyrabiam z nich ciasto.
  2. Ciasto owijam w folię spożywczą i przekładam na ok. 30 minut do zamrażalnika lub na 1 h do lodówki.
  3. Wyciągam ciasto i przy pomocy maszynki do mięsa ze specjalną końcówką do ciastek wyciskam ciasteczka. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 15-20 minut.
  4. Lukier: Cukier puder mieszam z sokiem pomarańczowym aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli chcesz, aby lukier był bardziej gęsty daj więcej cukru, jeżeli wolisz rzadszy, daj więcej soku.
  5. Kiedy ciastka ostygną polewam je lukrem i ozdabiam kolorową posypką. Smacznego 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie.

Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu dalej! To dla mnie największa nagroda!

7 Comments

Add Yours
  1. 2
    Anna

    Mam dwa pytania. Mieszkam za granicą i nie mam dostępu do krupczatki, czy mogę zastąpić ja zwykła mąką? Oraz czy to ciasto nadaje się do wykrawanie foremkami? Niebawem urodziny syna i chciałam dzieci w szkole zaskoczyć domowymi wypiekami

    • 3
      Justyna (Mama wie wszystko)

      Hej, Bez problemu możesz zastąpić krupczatkę zwykłą mąką i ciasto to jak najbardziej nadaje się do wykrawania foremkami 🙂 W takiej formie też je zajadamy 🙂 Pozdrawiam!

  2. 4
    Magdalena

    Nie wiem co się stało ale po wyciągnięciu ciasta z lodówki (4godz) było twarde jak kamień musiałam je wyrzucić. Wszystko zrobiłam według przepisu a tu taki klops

    • 5
      Justyna (Mama Alergika)

      4 godziny to może troszkę za długo, wystarczy godzinka. Nie musiałaś wyrzucać, wystrczyło chwilkę poczekać i ciasto by zmiękło 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *