Lody bez jajek i mleka, które kupisz w sklepie. I nie mówię o sorbetach

Wiecie, z czego głównie składają się lody? Tak, tak….z mleka, śmietany i jajek. Nie jest to najlepsza informacja dla osób uczulonych na te właśnie składniki. I oczywiście można sobie radzić latem jedząc sorbety owocowe, ale to nie to samo, co kremowe lody śmietankowe.

A co powiecie na lody waniliowe albo kakaowe bez mleka, bez śmietany i bez jajek! I nie chodzi tutaj o lody domowej roboty, ale o takie, które można kupić w sklepie. Wchodzisz do sklepu, wyciągasz z lodówki i w domu możesz rozkoszować się ich smakiem.

Znalazłam kilka firm, które produkują właśnie takie lody. Mam nadzieję, że znajdziecie wśród nich takie, które zasmakują Waszym alergikom 🙂

Natturativa – lody sojowe i ryżowe

Natturativa to włoska marka, która tworzy lody na bazie ryżu lub soi.  Lody te dostępne są w dużych pudełkach (750 ml), na patyku albo w rożkach. Producent deklaruje, że do ich wytwarzania wykorzystuje wyłącznie składniki ekologiczne. W  tych lodach nie znajdziecie więc chemicznych utrwalaczy, ani sztucznych aromatów. Lody te dostępne są w smakach:

  • Lody ryżowe śmietankowe lub kakaowe w polewie czekoladowej (6 mini lodów na patyku),
  • Lody ryżowe waniliowe z kakao lub waniliowe z malinami (opakowanie 750 ml)
  • Lody sojowe waniliowe z  wiśniami lub waniliowo-kakaowe (opakowanie 750 ml),
  • Lody sojowe rożki waniliowe z czekoladą i orzechami (4 mini rożki),
  • Lody sojowe waniliowe i czekoladowe w polewie czekoladowej z orzechową posypką (6 mini lodów na patyku).

Niestety nie wszystkie rodzaje są u nas łatwo dostępne. Najczęściej w sklepach można spotkać lody Natturativa w dużych pudłach. Rozglądajcie się za nimi m.in. w Piotrze i Pawle, Carrefourze, Tesco oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Poza tym można na nie polować również w sklepach internetowych, tutaj zostawiam linki do dwóch sklepów – klik i klik. Cena to około 27 zł za pudełko lodów. 

Valsoia – lody na bazie soi lub pasty migdałowej

Włoska marka Valsoia tworzy lody na bazie pasty migdałowej lub soi. To idealny deser dla osób nietolerujących laktozy i poszukujących alternatyw dla nabiału. Lody Valsoia dostępne są w pudełkach (800 lub 1000 ml), kubeczkach, na patyku lub w rożkach. Można je kupić w Carrefourze, Intermarche, sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych. Poniżej podaje Wam kilka linków:

Abbot Kiney’s – lody kokosowe

Lody firmy Abbot Kiney’s tworzone są na bazie sfermentowanego napoju kokosowego. Dostępne są w pudełku (ok. 32 zł/500 ml) lub na patyku (9 zł) w polewie czekoladowej. Kupicie je w sklepie internetowym tutejszy.pl

Breyers Delights – lody wegańskie z orzechami

Firma Breyers Delights produkuje zarówno lody tradycyjne, jak i wegańskie, które nie zawierają nabiału ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja czy miód. Niestety są to lody o smaku orzechowym, więc nieodpowiednie dla osób uczulonych na orzechy. W ofercie wege Breyers Delight znajdziecie:

Lody te kupicie w Auchanie, Carrefourze, E.Leclerc, Kauflandzie, Tesco i sklepach internetowych (linki powyżej). Lody dostępne są w pudełkach 200 ml, cena za pudełko to ok. 20 zł.

Ben & Jerry’s – lody beznabiałowe w ciekawych smakach

Firma Ben&Jerry’s również dołączyła do swojej oferty lody odpowiednie dla wegan, czyli wyłącznie ze składników roślinnych. Lody dostępne są w pudełku (500 ml), kosztują ok. 25 zł. Niestety wszystkie zawierają orzechy, więc są nieodpowiednie dla osób uczulonych na orzechy. Dostępne są trzy smaki:

Lodów tych możecie szukać zarówno w dużych supermarketach, jak i mniejszych sklepach osiedlowych. Dostępne są też w sklepach internetowych, linki znajdziecie powyżej. 

Jak zjeść pyszne lody na mieście?

Dobra informacja dla alergików jest taka, że w dużych miastach otwiera się coraz więcej lodziarni wegańskich. Smaków dla siebie mogą szukać tam alergicy, ponieważ lody wegańskie tworzone są wyłącznie ze składników roślinnych, tzn. są bez jajek i mleka krowiego. Uważać muszą na nie jednak osoby uczulone na orzechy, bo w takich lodach często pojawiają się właśnie te alergeny. Poza tym w większości lodziarni dostaniecie wafelki bezglutenowe – co jest dobrą informacją dla osób uczulonych na gluten i pszenicę – lub możecie poprosić o nałożenie loda do plastikowego kubeczka. 

My jeszcze boimy się kupować lody dla Natalii w takich miejscach, ponieważ często kilka smaków jest ze sobą zmieszanych poprzez nakładanie ich jedną łyżką na wafelek. Jeżeli nawet w lodziarni jest tak, że każdy smak ma swoją łyżkę, to nakładając np. dwa smaki na jeden wafelek, zawsze to się jakoś ze sobą zmieszają. I o ile nie jest to problem dla osób z niewielką alergią np. na mleko, jajko, czy orzechy, to dla osób reagujących silnie na nawet niewielką ilość alergenu jest to już problem. Ciekawa jestem, czy Ty jesz ze swoim alergikiem lody na mieście? 🙂  


Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten wpis i okaże się dla Ciebie przydatny 🙂 Daj znać w komentarzu, czy znasz lody, które opisałam i czy już ich próbowałaś? A może wiesz jeszcze o innych lodach dla alergików, które mogłabym dodać do tego zestawienia? Napisz mi koniecznie 🙂

5 Comments

Add Yours
  1. 2
    Ulka

    Ten wpis jest super, bałam się że z córką bedziemy jadły tylko zmiksowane i zamrożone owoce. Alergię mamy potwierdzoną od tygodnia, wcześniej były podejrzenia moje.

  2. 4
    Marta

    Nasz syn ma 7 lat, ma wiele alergii pokarmowych w tym na orzechy. Bardzo rzadko je kupne lody, właśnie z tych powodów, które wymieniłaś( jedna łyżka, mieszanie smaków przy sprzedaży kilku gałek). Najczęściej jemy lody we Włoszech, ponieważ tam osobna łyżka do każdego smaku to standard. Podchodzimy do witryny i oceniamy, czy sorbety są w pobliżu lodów z orzechami, czy w kuwetach jest ‚czysto’( nie widać pomieszanych smaków lodów) i informujemy obsługę o alergii na orzechy. Nie kupujemy lodów jeśli mamy wątpliwość. Zawsze mamy ze sobą adrenalinę. Ogólnie radzimy sobie, ale syn jest coraz starszy i widzimy że patrzy z zazdrością na kolegów, którzy w trakcie zabawy na podwórku robią sobie przerwę i idą do osiedlowego sklepu po lody.

    • 5
      Justyna (Mama Alergika)

      Znam to. Teraz Grycan wydał wersje wegańską lodów w pudełkach i Natalia zajada się czekoladowymi 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *