Ciasto, które zrobisz w 10 minut. Bez jajek i bez mleka!

To ciasto robi się błyskawicznie – 10 minut i gotowe (później musi jeszcze pół godziny poleżeć w piekarniku, ale od Ciebie nie wymaga to już żadnej pracy). Możesz je zjeść na drugie śniadanie, zapakować dziecku do szkoły lub zabrać w podróż, jako przekąskę. Oczywiście nadzienie możesz wymieniać, w zależności od upodobań, ale najlepiej smakuje z czarną porzeczką lub powidłami, bo nie jest wówczas za słodkie.

Ciasto bez jajek i bez mleka

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 60 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru do pieczenia
  • ok. 70 ml soku jabłkowego – ja użyłam sok jabłkowy 100%, który kupuje w Biedronce (znajdziesz go w lodówkach, spróbuj, jest pyszny :))
  • konfitura z czarnej porzeczki lub powidła.

Wykonanie:

  • Wymieszaj razem wszystkie składniki. Powstanie mokra i zbita masa.
  • Połowę masy przełóż na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozprowadź masę palcami, tak aby powstał płaski i dość cienki spód.
  • Całość wysmaruj konfiturą z czarnej porzeczki lub powidłami. Możesz też zmieszać te dwie konfitury 🙂
  • Pozostałą część masy rozkrusz na wierzchu, tak aby powstała kruszonka.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 25-30 minut. Smacznego 🙂

Jeżeli chcesz zobaczyć, jak robimy to ciasto razem z Natalią, zajrzyj na nasz Instagram do jednej z zapisanych relacji 🙂 Napisz mi również w komentarzu, ile czasu Tobie zajęło zrobienie tego ciasta i daj znać, jak smakowało 🙂


Zapraszam Cię też do:

  • Polubienia mojej strony na FACEBOOKU, będziesz na bieżąco ze wszystkimi przepisami i poradami na temat alergii.
  • Dołączenia do grupy MAMA ALERGIKA, gdzie możesz zadać dowolne pytanie na temat alergii i atopii. Podzielić się swoimi przemyśleniami i zobaczyć, z jakimi problemami zmagają się inne mamy alergików.
  • Obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE, gdzie dodaje dużo pięknych zdjęć i nagrywam relacje, by być z Tobą w stałym kontakcie 🙂

Ciasto powstało z inspiracji przepisem Mama Alergika Gotuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *