Tartaletki z kremem i owocami. DLA ALERGIKA!

Pyszne tartaletki z kremem i owocami…mniam! Nie tylko pięknie wyglądają, ale też super smakują. Możecie podać je w święta lub przygotować na urodziny małego alergika. Z chęcią dzielę się z Wami tym przepisem 🙂

Składniki na tartaletki dla alergika

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 gram margaryny roślinnej. Ja wykorzystałam margarynę Kasię bez laktozy (nie ma tam żadnego dodatku mleka, ani serwatki)
  • 1 opakowanie cukru z wanilią 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4-5 łyżek mleka koziego lub mleka roślinnego. 

Krem budyniowy dla alergika:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru na 0,5 l mleka. Ja użyłam budyń Dr.Oetcera. 
  • 1 i pół szklanki mleka koziego (ok. 370 ml). Jeżeli Twój maluch uczulony jest na mleko kozie, możesz spróbować wykorzystać mleko roślinne. Mnie jednak budyń przygotowany na mleku roślinnym nie smakuje, dlatego wykorzystuje mleko kozie. Nie martw się, posmaku „kozy” nie czuć w tym kremie 🙂
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Łyżka margaryny Kasi bez laktozy (ok. 10 g)
  • Ulubione owoce. Ja wykorzystałam maliny, borówki i winogrono. 

Wykonanie:

  1. Mąkę i cukier z wanilią zmieszać razem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę, miód i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Jeżeli ciasto klei się za bardzo, dodaj więcej mąki. 
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika. 
  3. W tym czasie przygotuj krem budyniowy: Do garnka wlej szklankę (250 ml) mleka koziego, wsyp dwie łyżki cukru i podgrzej. Następnie w połowie szklanki mleka rozrób budyń waniliowy i przelej do gotującego się mleka. Mieszaj dobrze, by nie powstały grudki. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj łyżkę margaryny i zmiksuj na gładki krem. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by krem dobrze zgęstniał. 
  4. Wyciągnij ciasto z lodówki i dość cienko rozwałkuj. Przełóż do tartaletek i ponakłuwaj delikatnie widelcem. 
  5. Włóż tartaletki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut ustaw grzanie od dołu, by mieć pewność, że spód będzie dobrze upieczony. 
  6.  Na przestudzone tartaletki nakładaj krem i owoce. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *