Drożdżówki z jabłkiem dla alergika. Bez mleka i jajek!

Kiedy pierwszy raz robiłam te drożdżówki, byłam w szoku, jak pięknie rośnie ciasto. Nie ma tu jajek, a mimo wszystko, te słodkie bułeczki wychodzą pyszne. Dzisiaj dzielę się z Wami moim przepisem na drożdżówki z jabłkiem. Smacznego! 

Składniki na drożdżówki z jabłkiem

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • Opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego. Ja użyłam mleka ryżowego.
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego (ok. 80 ml)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 jabłka 
  • odrobina soku z cytryny
  • cynamon (można pominąć, jeżeli występuje alergia)
  • cukier brązowy 

Wykonanie drożdżówek bez jajek i mleka

  1. Do miski wsypuję mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszam. 
  2. Dolewam letnie mleko oraz olej  rzepakowy i ugniatam całość na gładkie ciasto. Powinno być delikatnie klejące, ale bez problemu odchodzące od ręki. 
  3. Przykrywam ciasto ściereczką i ustawiam w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie kroję w drobną kostkę jabłka, skrapiam je sokiem z cytryny i dodaję cynamon oraz cukier do smaku. Ilość cukru zależy od tego, jakiego rodzaju jabłka wykorzystuję (słodkie czy kwaśne). 
  4. Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką stół i delikatnie rozwałkowuje na kształt prostokąta, bo za chwilę będę zwijać ciasto w rulon.  
  5. Rozkładam na całości jabłka i delikatnie zwijam ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku. Jeżeli ciasto się klei, podsypuję je delikatnie mąką. 
  6. Kroję ciasto na kawałki, grubości ok. 5 -7 cm (z takiej porcji wyszło mi 8 drożdżówek). Układam je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
  7. Po tym czasie wkładam drożdżówki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Wskazówka

Te drożdżówki smakują równie dobrze z innym nadzieniem. Jeżeli Twoje dziecko jest uczulone na jabłko, możesz wykorzystać inny owoc. Jeśli nie masz żadnych owoców w domu, możesz posmarować ciasto dowolną konfiturą, np. powidłami. 


Napisz w komentarzu, jak wyszły Twoje drożdżówki? Będzie mi miło, jeżeli podzielisz się tym przepisem z innymi mamami. Wystarczy, że klikniesz na dole niebieski przycisk „Share”. Dziękuję! 🙂

14 Comments

Add Yours
    • 2
      Justyna (Mama Alergika)

      Zawsze wykorzystuję suche. Polecam bo to prostszy i szybszy sposób. Myślę, że świeżych drożdży trzeba będzie wykorzystać ok. 20 g. Tylko wtedy musisz zrobić rozczyn z drożdży.

    • 4
      Justyna (Mama Alergika)

      Ja nigdy nie robiłam z innej, ale myślę że drożdżówki też wyjdą, tylko myślę, że będzie to wersja bardziej wytrawna 🙂

  1. 9
    Basia

    Drożdżówki wychodzą wspaniałe. Pomimo ze z wiekiem alergia synka minęła, wciąż pieczemy właśnie te drożdżówki bo najbardziej smakują całej rodzinie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *