Pieczone pączki dla alergika. Bez jajek i mleka

Te pączki można zrobić na dwa sposoby – upiec albo tradycyjnie usmażyć. Ja zawsze wybieram tę pierwszą wersję, bo jest z nią mniej pracy i brudzenia, a dodatkowo jest zdrowsza 🙂

Pączki dla alergika

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml mleka roślinnego (ryżowe, owsiane, migdałowe lub sojowe)
  • szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 60 ml oleju
  • opcjonalnie: masło klarowane do posmarowania
  • Powidła lub inna ulubiona konfitura do wypełnienia.

Wykonanie:

  1. Zmieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sól i drożdże.
  2. Dodaj olej i podgrzane wcześniej mleko (powinno być letnie).
  3. Wyrób ciasto. Powinna wyjść luźna i delikatnie klejąca masa. Im bardziej zbita konsystencja, tym ciasto będzie mniej puszyste.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Ja stawiam miskę na letnim kaloryferze.
  5. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, odrywaj po kawałku i formuj średniej wielkości kulki (podsypuj je mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk). Zrób w kulce delikatne zagłębienie, nałóż powidła (ok. 1 płaską łyżeczkę) i zaklej. Ponownie uformuj ładną kulkę. Pączki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Kiedy już wszystkie pączki będą gotowe, zostaw je jeszcze na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 180 st. C i piecz 15 minut.
  7. Przed włożeniem do piekarnika możesz posmarować je rozpuszczonym masłem klarowanym, ale nie jest do konieczne.
  8. Po ostygnięciu, udekoruj cukrem pudrem lub lukrem z kolorową posypką. Smacznego 🙂

16 Comments

Add Yours
  1. 4
    Patryśka

    Serdecznie dziękuję za ten przepis !!
    Po raz pierwszy upiekłam pączki i moja córeczka bardzo się zajadała jak również tatuś który już się przyzwyczail do dziwactw swojej żony.
    Dziś będę piec chleb za zakwasie który też zrobiłam pierwszy raz. Dużo tych pierwszych razy w tym miesiącu
    Moje dziecko już wyszło z alergii ,ale mleka nie pije i nie będzie chyba ,że kupię krowę i będę ją doić

    • 7
      Justyna (Mama Alergika)

      Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Myślę że gotowej mieszanki bezglutenowej, lecz nie daję gwarancji, że pączki wyrosną i będą takie puszyste.

  2. 10
    Magdalena

    Przepis wyląda super, wypróbuję na pewno, tylko jedno pytanie – czy można użyć do tego przepisu mleka kokosowego, takiego płynnego, nie z puszki? mam zapas akurat takiego, nie wiem czy muszę kupować inne.

  3. 12
    MONIKA

    Ale super! Muszę zrobić. Kupiłam już powidła malinowe i moje odkrycie: Vegetella, czyli Nutella na zdrowo 😉

  4. 14
    Monika

    Bardzo dziękuję za przepis, właśnie takiego szukałam prostego bez jajek i udziwnien- szczególnie jak nie mogę jajek, śmietany i niczego smazonego, ten przepis mnie ratuje. Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *