Dla alergika: Pyszne muffinki. Bez jajek i mleka!

Czy można upiec pyszne muffinki bez jajek i mleka? Oczywiście, że można! Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić. Z wielką radością dziele się z Wami moiM przepisem. Jestem przekonana, że będziecie się zajadały tymi pysznościami razem z dziećmi.

Czy można upiec pyszne muffinki bez jajek i mleka? Oczywiście, że można! Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić. Z wielką radością dziele się z Wami moim przepisem. Jestem przekonana, że będziecie się zajadały tymi pysznościami  razem z dziećmi.  

Muffinki robiłam specjalnie dla Natalki. Bez jajek i mleka. Chciałam zrobić coś, co będziemy mogli jeść razem. Udało się. Sprawdźcie nasz przepis 🙂

Pyszne muffinki dla alergika

Składniki (ma 12 porcji):

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego. O różnych rodzajach mleka przeczytacie tutaj.
  • pół szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka sody
  • ulubione owoce, dozwolone w diecie – u nas banan i porzeczki,
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych (opcjonalnie),
  • zamiast jajka: łyżka zmielonego siemienia lnianego + ok. 4 łyżki gorącej wody.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, by uzyskać gęstą, lekko lejącą masę. Jeżeli masa jest za gęsta, dodajcie wody. Jeśli zbyt płynna dosypcie płatków lub mąki. Do masy dodałam banana (pokrójcie go na drobne kawałki). Porzeczki dodałam tylko do części muffinek, kiedy masa była już w foremkach. przepis na muffinki
  2. Siemię lniane zastępuje jajko i skleja wszystkie składniki. Możecie kupić siemię już zmielone, tzw. len mielony w sklepie spożywczym, w sklepie  ze zdrową żywnością albo w aptece. Możecie też zmielić siemię samodzielnie.siemie lniane zamiast jajka
  3. Gotową masę przekładam do foremek. Nakładam mniej więcej po jednej dużej łyżce na każdą foremkę. Do części foremek wrzucam porzeczki i zakrywam je masą.muffinki bez jajek i mleka
  4. Wstawiam muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (ustawiam grzanie na górę i dół, bez termoobiegu). Muffinki pieką się 25 minut. przepis dla alergika

No i tak się prezentują. Pochłonęliśmy niemal od razu. Natalia bardzo ostrożnie podeszła do nowości. Poskubała sobie trochę i powiedziała, że pyszne. Myślałam, że na słodkie od razu się rzuci, bo praktycznie w ogóle nie jest słodyczy. A tu niespodzianka! I bardzo dobrze. Cukier to przecież nic dobrego.

Dajcie znać, jak Wam wyszły i czy smakowały 🙂

A tutaj mój pomocnik w akcji. Zobaczcie na to skupienie 🙂

robimy muffinki

muffinki bez jajek i mleka

17 Comments

Add Yours
  1. 4
    Ada

    witam, dopiero teraz odkryłam ten przepis ale zastanawiam się czy zamiast płatków owsianych mogłoby być płatki jaglane.

    • 5
      Justyna (Mama wie wszystko)

      Hej, oczywiście, że tak! Nie wiem, tylko czy wtedy ta sama ilość, ale możesz próbować 🙂

    • 11
      Justyna (Mama Alergika)

      My używałyśmy zwykłej pszennej, ale możesz spróbować zastąpić bezglutenową – gotowy mix, albo np. kukurydziana, ryżowa.

    • 14
      Justyna (Mama Alergika)

      1 banan, może być ale nie musi. Owoce są opcjonalne. Można pokroić w kawałeczki. Nie pełni on tutaj funkcji sklejającej, a smakową 🙂

  2. 15
    Cuteve

    Dzięki za przepis.
    Jak sie doda rozgniecionego banana i np.rodzynki, to nie trzeba słodzić. Ja jeszcze wrzucam orzechy i pestki.

  3. 16
    Monika

    Dodałam więcej powidel porzeczkowych i 1.5 łyżki kakao wyszly przepyszne. Lepsze od normalnych z jajkami i mlekeim.

  4. 17
    Dorota

    Robiłam drugi raz i nie wiem co robię nie tak, ale bardzo się rozpadają i są bardzo tłuste. W smaku pyszne, ale konsystencja dobija, bo wszędzie walają się płatki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *