Kiedy pierwszy raz robiłam te drożdżówki, byłam w szoku, jak pięknie rośnie ciasto. Nie ma tu jajek, a mimo wszystko, te słodkie bułeczki wychodzą pyszne. Dzisiaj dzielę się z Wami moim przepisem na drożdżówki z jabłkiem. Smacznego!
Składniki na drożdżówki z jabłkiem
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- Opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego. Ja użyłam mleka ryżowego.
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (ok. 80 ml)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 jabłka
- odrobina soku z cytryny
- cynamon (można pominąć, jeżeli występuje alergia)
- cukier brązowy
Wykonanie drożdżówek bez jajek i mleka
- Do miski wsypuję mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszam.
- Dolewam letnie mleko oraz olej rzepakowy i ugniatam całość na gładkie ciasto. Powinno być delikatnie klejące, ale bez problemu odchodzące od ręki.
- Przykrywam ciasto ściereczką i ustawiam w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie kroję w drobną kostkę jabłka, skrapiam je sokiem z cytryny i dodaję cynamon oraz cukier do smaku. Ilość cukru zależy od tego, jakiego rodzaju jabłka wykorzystuję (słodkie czy kwaśne).
- Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką stół i delikatnie rozwałkowuje na kształt prostokąta, bo za chwilę będę zwijać ciasto w rulon.
- Rozkładam na całości jabłka i delikatnie zwijam ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku. Jeżeli ciasto się klei, podsypuję je delikatnie mąką.
- Kroję ciasto na kawałki, grubości ok. 5 -7 cm (z takiej porcji wyszło mi 8 drożdżówek). Układam je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wkładam drożdżówki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Wskazówka
Te drożdżówki smakują równie dobrze z innym nadzieniem. Jeżeli Twoje dziecko jest uczulone na jabłko, możesz wykorzystać inny owoc. Jeśli nie masz żadnych owoców w domu, możesz posmarować ciasto dowolną konfiturą, np. powidłami.
Napisz w komentarzu, jak wyszły Twoje drożdżówki? Będzie mi miło, jeżeli podzielisz się tym przepisem z innymi mamami. Wystarczy, że klikniesz na dole niebieski przycisk „Share”. Dziękuję! 🙂