Kruche „rurki” z powidłami. Pyszne ciasteczka bez jajek i mleka.

Dzisiaj mam dla Ciebie coś wyjątkowego. Te pyszne ciasteczka to idealna przekąska dla alergika, ale nie tylko. Do ciasta dodaje się zmiksowane płatki owsiane, które później przyjemnie chrupią. W składzie nie ma ani jajek, ani mleka. U nas zajadają się nimi wszyscy. Powiem Ci jeszcze w sekrecie, że największą zaletą tych ciastek jest to, że z każdym dniem są coraz lepsze!

Kruche „rurki” z powidłami – Przekąska nie tylko dla alergika!

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam od MAG, ale delikatnie zmodyfikowałam go pod kątem mojego alergika. Żeby zrobić takie pyszne ciasteczka, będziesz potrzebować.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • 100 g masła klarowanego – masło klarowane mogą spożywać osoby uczulone na białko mleka krowiego, ponieważ pozbawione jest ono białek. To sam tłuszcz, który nie uczula. Kupicie je w wielu sklepach m.in. w Biedronce.
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 75 ml wody
  • Zamiast jajka: 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody. Oczywiście, jeżeli nie ma alergii na jajko, można zamiast siemienia dać 1 jajko.

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane rozdrabniam blenderem na malutkie kawałki kawałki (prawie mączkę, ale z wyczuwalnymi płatkami)
  2. Dodaję do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko mieszam.
  3. Następnie dodaję pokruszone masło klarowane, wlewam wodę i dodaję siemię lniane, które wcześniej zalałam gorącą wodą i wymieszałam, aż do uzyskania klejącej konsystencji.
  4. Ręcznie lub przy pomocy miksera wyrabiam ciasto. Będzie dosyć mokre, ale nie martw się tym.
  5. Ciasto przekładam na stół, podsypuję mąką zarówno z góry, jak i z dołu i jeszcze raz ugniatam. Ma powstać takie ciasto, które nie będzie lepić się do stołu.
  6. Ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuję na dość cienki placek. Wałkuj delikatnie i nie zapomnij o podsypaniu mąką, żeby nie kleiło się do wałka.
  7. Dzielę ciasto na małe kwadraciki, ok. 5×5 cm. Na środek każdego kwadratu nakładam powidła. Zwijam kwadracik (nakładam na siebie dwa przeciwległe rogi), tak aby powstała rurka. Jeżeli ciasto przykleja się do blatu, możesz odkleić je delikatnie nożem. Zapewniam, że da się to zrobić._dsc0911-2a
  8. Przekładam rurki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 st.C (termoobieg) na 15-20 min. W trakcie pieczenia będą pięknie pachnieć masłem. Mmmmmm…..

Później nie pozostaje nic innego, jak zajadać się cudownymi kruchymi ciasteczkami. Daj znać, czy wyszły i czy smakowały. A teraz zobacz, jak wyglądały nasze ciacha.
_dsc0901 _dsc0919 _dsc0915_dsc0925

Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie. Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu!

14 Comments

Add Yours
    • 4
      Justyna (Mama wie wszystko)

      U nas Natalia jest uczulona na jajko i mleko, więc szukamy zamienników. Ciasteczka są pyszne 🙂

  1. 5
    Andrzej

    o jak dobrze że dałaś przepis. To moje ulubione ciastka. Mógłbym je jeść non stop.! Pamiętam jak bardzo często moja babcia je robiła… Będzie żona piec oj będzie;P

  2. 13
    Kasia

    Ciastka super. Mam z nimi tylki jeden problem że w czasie pieczenia dżem wypływa ze środka. Czy ma Pani na to jakiś sposób?

    • 14
      Justyna (Mama wie wszystko)

      U mnie też wypływa, ale mnie to nie przeszkadza. Czy mam jakiś sposób? Hmmm, może po protu trzeba nałożyć mniej 🙂 Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Justyna (Mama wie wszystko) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *