Dla alergika: Krupnik z kaszą jaglaną i koperkiem

Krupnik z kaszą jaglaną to jedna z pierwszych zupek, którą ugotowałam Natalii. Taką zupą mogą jeść nawet maluchy, które nie tolerują glutenu, ponieważ kasza jaglana zaliczana jest do produktów bezglutenowych. Taki krupniczek jest zdecydowanie bardziej delikatny niż tradycyjny krupnik. Wzbogacony koperkiem smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki:

  • Dozwolone w diecie mięso. Ja gotowałam wywar na polędwiczce wieprzowej i kawałku szynki.
  • Warzywa: pietruszka, marchewka, 2-3 ziemniaki.
  • Koperek
  • Kasza jaglana
  • Przyprawy dozwolone w diecie. Ja użyłam: ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz i ekologicznej „vegety”.

Wykonanie:

  1. Oczyszczam mięso i wkładam do garnka z wodą. Gotuję na wolnym ogniu, co pewien czas ściągając zbierającą się szumowinę.
  2. Kiedy mięso się trochę pogotuje, dodaję ziele angielskie, lubczyk pokrojoną pietruszkę i marchewkę. Część marchwi kroję w kostkę, część ścieram na grubych oczkach i dodaję do zupy na samym końcu razem z koperkiem.
  3. Zupę cały czas gotuję na małym ogniu, żeby wszystkie smaki i aromaty się uwolniły. Kiedy warzywa się trochę pogotują, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiam do smaku.
  4. W międzyczasie w mniejszym garnku gotuję kaszę jaglaną. Możecie gotować ją krócej, niż jest zalecane na opakowaniu, bo kasza będzie gotować się jeszcze w zupie. Ja używam kaszy w torebkach, ale nie zużywam całej torebki. To, co zostanie, wykorzystuje np. do drugiego dania albo dodaję do innej potrawy. Możecie też użyć kaszy jaglanej sypkiej i ugotować tyle, ile będziecie potrzebować.
  5. Na koniec dodaję do zupy kilka łyżek ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej, startą marchewkę i koperek. Dodając kaszę, pamiętajcie, że w zupie kasza jeszcze spęcznieje. Doprawcie zupę do smaku i gotowe.

[vsw id=”EJrma5cXgaU” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

przepisy dla dzieci

zupa dla alergika

krupnik dla dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *