Zupa Shreka to danie dla małych i dużych. Jeżeli twoje dziecko polubi ten smak, to możesz być szczęśliwa, bo na obiad będziesz mu serwować pyszne i zdrowe danie.
Pomysł na zupę Shreka zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, ale oczywiście zmodyfikowałam przepis pod moje gusta. Dodałam mnóstwo natki pietruszki i prażone pestki dyni . Zrezygnowałam z gorgonzoli i zastąpiłam ją pokruszoną fetą. Kiedy najdzie mnie na nią ochota, to mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Serio! Zupa ta jest bardzo sycąca, nie muszę jeść już drugiego dania.
Krem brokułowo-groszkowy, pyszna zielona zupa!
Składniki:
- 1 -1,5 l wywaru warzywnego lub wywaru mięsno-warzywnego
- 1 świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonego brokuła
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść pestek dyni
- ser feta (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Przygotowuję wywar warzywny lub mięsno-warzywny w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Tą zupę gotowałam na króliku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli.
- Kiedy rosołek się gotuje przygotowuję zielone warzywa. Groszek wyrzucam na sitko i przelewam go gorącą wodą. To samo robię z brokułem, jeżeli korzystam z mrożonki. Jeżeli mam świeży, dzielę go na mniejsze kawałki.
- Kiedy wywar jest gotowy, wyciągam z niego wszystkie warzywa i mięso. Zostaje sam bulion.
- W drugim garnku na oleju lub maśle klarowanym podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku.
- Po chwili dodaję brokuła i delikatnie podsmażam. Wlewam przygotowany wcześniej wywar.
- Kiedy brokuł delikatnie zmięknie (gotuję go ok. 3-4 minuty), dodaję groszek i wszystko razem gotuję ok. 5 -7 minut.
- Na koniec całość blenduję i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem zupę posypuję prażonymi pestkami dyni (prażę je na suchej patelni) i dodaję pokruszony ser feta. Zupę tę można też jeść bez sera i smakuje równie dobrze.
Smacznego:)