Zupa Shreka, czyli zielony krem brokułowo-groszkowy. Musisz go spróbować!

Zupa Shreka to danie dla małych i dużych. Jeżeli twoje dziecko polubi ten smak, to możesz być szczęśliwa, bo na obiad będziesz mu serwować pyszne i zdrowe danie.

Pomysł na zupę Shreka zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, ale oczywiście zmodyfikowałam przepis pod moje gusta. Dodałam mnóstwo natki pietruszki i prażone pestki dyni . Zrezygnowałam z gorgonzoli i zastąpiłam ją pokruszoną fetą. Kiedy najdzie mnie na nią ochota, to mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Serio! Zupa ta jest bardzo sycąca, nie muszę jeść już drugiego dania.

Krem brokułowo-groszkowy, pyszna zielona zupa!

Składniki:

  • 1 -1,5 l wywaru warzywnego lub wywaru mięsno-warzywnego
  • 1 świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonego brokuła
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni
  • ser feta (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Przygotowuję wywar warzywny lub mięsno-warzywny w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Tą zupę gotowałam na króliku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli.
  2. Kiedy rosołek się gotuje przygotowuję zielone warzywa. Groszek wyrzucam na sitko i przelewam go gorącą wodą. To samo robię z brokułem, jeżeli korzystam z mrożonki. Jeżeli mam świeży, dzielę go na mniejsze kawałki.
  3. Kiedy wywar jest gotowy, wyciągam z niego wszystkie warzywa i mięso. Zostaje sam bulion.
  4. W drugim garnku na oleju lub maśle klarowanym podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku.
  5. Po chwili dodaję brokuła i delikatnie podsmażam.  Wlewam przygotowany wcześniej wywar.
  6. Kiedy brokuł delikatnie zmięknie (gotuję go ok. 3-4 minuty), dodaję groszek i wszystko razem gotuję ok. 5 -7  minut.
  7. Na koniec całość blenduję i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem zupę posypuję prażonymi pestkami dyni (prażę je na suchej patelni) i dodaję pokruszony ser feta. Zupę tę można też jeść bez sera i smakuje równie dobrze.

Smacznego:)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie. Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu dalej!

6 Comments

Add Yours
  1. 2
    Justyna

    Ciekawe połączenie groszek i brokuł, do tego feta. Koniecznie zrobię taką zupkę. Pestki tylko wymienie na słonecznik. Mniam

Pozostaw odpowiedź Justyna (Mama wie wszystko) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *