Zupa Shreka, czyli zielony krem brokułowo-groszkowy. Musisz go spróbować!

Zupa Shreka to danie dla małych i dużych. Jeżeli twoje dziecko polubi ten smak, to możesz być szczęśliwa, bo na obiad będziesz mu serwować pyszne i zdrowe danie.

Pomysł na zupę Shreka zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, ale oczywiście zmodyfikowałam przepis pod moje gusta. Dodałam mnóstwo natki pietruszki i prażone pestki dyni . Zrezygnowałam z gorgonzoli i zastąpiłam ją pokruszoną fetą. Kiedy najdzie mnie na nią ochota, to mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Serio! Zupa ta jest bardzo sycąca, nie muszę jeść już drugiego dania.

Krem brokułowo-groszkowy, pyszna zielona zupa!

Składniki:

  • 1 -1,5 l wywaru warzywnego lub wywaru mięsno-warzywnego
  • 1 świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonego brokuła
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni
  • ser feta (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Przygotowuję wywar warzywny lub mięsno-warzywny w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Tą zupę gotowałam na króliku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli.
  2. Kiedy rosołek się gotuje przygotowuję zielone warzywa. Groszek wyrzucam na sitko i przelewam go gorącą wodą. To samo robię z brokułem, jeżeli korzystam z mrożonki. Jeżeli mam świeży, dzielę go na mniejsze kawałki.
  3. Kiedy wywar jest gotowy, wyciągam z niego wszystkie warzywa i mięso. Zostaje sam bulion.
  4. W drugim garnku na oleju lub maśle klarowanym podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku.
  5. Po chwili dodaję brokuła i delikatnie podsmażam.  Wlewam przygotowany wcześniej wywar.
  6. Kiedy brokuł delikatnie zmięknie (gotuję go ok. 3-4 minuty), dodaję groszek i wszystko razem gotuję ok. 5 -7  minut.
  7. Na koniec całość blenduję i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem zupę posypuję prażonymi pestkami dyni (prażę je na suchej patelni) i dodaję pokruszony ser feta. Zupę tę można też jeść bez sera i smakuje równie dobrze.

Smacznego:)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis – okazał się dla Ciebie przydany i ciekawy, będzie mi bardzo miło, jeśli dołączysz do mnie! Polub moją stronę na Facebooku i profil na Instagramie. Dziękuję Ci również za polubienie i udostępnienie tego wpisu dalej!

6 Comments

Add Yours
  1. 2
    Justyna

    Ciekawe połączenie groszek i brokuł, do tego feta. Koniecznie zrobię taką zupkę. Pestki tylko wymienie na słonecznik. Mniam

Skomentuj Ekomentalnie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *