To ciasto robi się błyskawicznie – 10 minut i gotowe (później musi jeszcze pół godziny poleżeć w piekarniku, ale od Ciebie nie wymaga to już żadnej pracy). Możesz je zjeść na drugie śniadanie, zapakować dziecku do szkoły lub zabrać w podróż, jako przekąskę. Oczywiście nadzienie możesz wymieniać, w zależności od upodobań, ale najlepiej smakuje z czarną porzeczką lub powidłami, bo nie jest wówczas za słodkie.
Ciasto bez jajek i bez mleka
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 50 g płatków jaglanych
- 120 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 60 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 70 ml soku jabłkowego – ja użyłam sok jabłkowy 100%, który kupuje w Biedronce (znajdziesz go w lodówkach, spróbuj, jest pyszny :))
- konfitura z czarnej porzeczki lub powidła.
Wykonanie:
- Wymieszaj razem wszystkie składniki. Powstanie mokra i zbita masa.
- Połowę masy przełóż na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozprowadź masę palcami, tak aby powstał płaski i dość cienki spód.
- Całość wysmaruj konfiturą z czarnej porzeczki lub powidłami. Możesz też zmieszać te dwie konfitury 🙂
- Pozostałą część masy rozkrusz na wierzchu, tak aby powstała kruszonka.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 25-30 minut. Smacznego 🙂
Jeżeli chcesz zobaczyć, jak robimy to ciasto razem z Natalią, zajrzyj na nasz Instagram do jednej z zapisanych relacji 🙂 Napisz mi również w komentarzu, ile czasu Tobie zajęło zrobienie tego ciasta i daj znać, jak smakowało 🙂
Zapraszam Cię też do:
- Polubienia mojej strony na FACEBOOKU, będziesz na bieżąco ze wszystkimi przepisami i poradami na temat alergii.
- Dołączenia do grupy MAMA ALERGIKA, gdzie możesz zadać dowolne pytanie na temat alergii i atopii. Podzielić się swoimi przemyśleniami i zobaczyć, z jakimi problemami zmagają się inne mamy alergików.
- Obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE, gdzie dodaje dużo pięknych zdjęć i nagrywam relacje, by być z Tobą w stałym kontakcie 🙂