To ciasto robi się błyskawicznie – 10 minut i gotowe (później musi jeszcze pół godziny poleżeć w piekarniku, ale od Ciebie nie wymaga to już żadnej pracy). Możesz je zjeść na drugie śniadanie, zapakować dziecku do szkoły lub zabrać w podróż, jako przekąskę. Oczywiście nadzienie możesz wymieniać, w zależności od upodobań, ale najlepiej smakuje z czarną porzeczką lub powidłami, bo nie jest wówczas za słodkie.

Ciasto bez jajek i bez mleka
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 50 g płatków jaglanych
- 120 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 60 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 70 ml soku jabłkowego – ja użyłam sok jabłkowy 100%, który kupuje w Biedronce (znajdziesz go w lodówkach, spróbuj, jest pyszny :))
- konfitura z czarnej porzeczki lub powidła.
Wykonanie:
- Wymieszaj razem wszystkie składniki. Powstanie mokra i zbita masa.
- Połowę masy przełóż na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozprowadź masę palcami, tak aby powstał płaski i dość cienki spód.
- Całość wysmaruj konfiturą z czarnej porzeczki lub powidłami. Możesz też zmieszać te dwie konfitury
- Pozostałą część masy rozkrusz na wierzchu, tak aby powstała kruszonka.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 25-30 minut. Smacznego


Jeżeli chcesz zobaczyć, jak robimy to ciasto razem z Natalią, zajrzyj na nasz Instagram do jednej z zapisanych relacji Napisz mi również w komentarzu, ile czasu Tobie zajęło zrobienie tego ciasta i daj znać, jak smakowało
Zapraszam Cię też do:
- Polubienia mojej strony na FACEBOOKU, będziesz na bieżąco ze wszystkimi przepisami i poradami na temat alergii.
- Dołączenia do grupy MAMA ALERGIKA, gdzie możesz zadać dowolne pytanie na temat alergii i atopii. Podzielić się swoimi przemyśleniami i zobaczyć, z jakimi problemami zmagają się inne mamy alergików.
- Obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE, gdzie dodaje dużo pięknych zdjęć i nagrywam relacje, by być z Tobą w stałym kontakcie

Czym mogę zastąpić sok jabłkowy? U nas alergia na bmk, jajka i jabłka
Może być jakieś mleko roślinne, np. ryżowe albo owsiane
Robię z tego przepisu ciasteczka, dodając np. bakalie i są przepyszne!
Bardzo się cieszę
Na diecie bmk jestem od miesiąca bo dzidziuś ma prawdopodobieństwo alergii. Moja teściowa zrobiła mi to ciasto. Jest pyszne. Dziękuję za przepis.
Super! Cieszę się, że smakuje
Przez przypadek dałam płatki jęczmienne zamiast jaglanych, myślicie że będzie ok?
Ciasto może wyjść trochę bardziej twarde
Cukru do pieczenia tzn proszku do pieczenia?
Tak, dzięki
Ciasto pyszne, zamiast powidła dałam rozmrożone śliwki. Pomimo że było robione z dedykacją dla Gościa alergika myślę że jeszcze nie raz zagości na naszym stole
Bardzo się ciszę
A da się czyms zastąpić make pszenna?
Można spróbować mieszankę bezglutenową albo mąkę kukurydzianą, ale wtedy nie jestem pewna proporcji. Musisz po prostu kombinować
Przepyszne ciasto, robilam juz kilka razy, wszystkim bardzo smakowało, do tego bardzo szybkie do zrobienia. Dla mnie rewelacja!
Mąka pszenna jest ok dla dziecka ze skazą białkową? Karmię piersią a mój synek właśnie przez to przechodzi i nie jestem pewna jaka mąka będzie najbardziej bezpieczna
Skaza białkowa dotyczy mleka, nie ma nic wspólnego z mąką
Gdyby były problemy z glutenem, wtedy trzeba stosować odpowiednie mąki. Jeżeli u synka jest tylko skaza białkowa, to możesz stosować każdą mąkę 
Zamiast cukru brązowego można dodać biały?
No pewnie
Zrobiliśmy dzis z jabłkami, pysznie wyszło