Ciasto, które zrobisz w 10 minut. Bez jajek i bez mleka!

To ciasto robi się błyskawicznie – 10 minut i gotowe (później musi jeszcze pół godziny poleżeć w piekarniku, ale od Ciebie nie wymaga to już żadnej pracy). Możesz je zjeść na drugie śniadanie, zapakować dziecku do szkoły lub zabrać w podróż, jako przekąskę. Oczywiście nadzienie możesz wymieniać, w zależności od upodobań, ale najlepiej smakuje z czarną porzeczką lub powidłami, bo nie jest wówczas za słodkie.

Ciasto bez jajek i bez mleka

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 60 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 70 ml soku jabłkowego – ja użyłam sok jabłkowy 100%, który kupuje w Biedronce (znajdziesz go w lodówkach, spróbuj, jest pyszny :))
  • konfitura z czarnej porzeczki lub powidła.

Wykonanie:

  • Wymieszaj razem wszystkie składniki. Powstanie mokra i zbita masa.
  • Połowę masy przełóż na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozprowadź masę palcami, tak aby powstał płaski i dość cienki spód.
  • Całość wysmaruj konfiturą z czarnej porzeczki lub powidłami. Możesz też zmieszać te dwie konfitury 🙂
  • Pozostałą część masy rozkrusz na wierzchu, tak aby powstała kruszonka.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 25-30 minut. Smacznego 🙂

Jeżeli chcesz zobaczyć, jak robimy to ciasto razem z Natalią, zajrzyj na nasz Instagram do jednej z zapisanych relacji 🙂 Napisz mi również w komentarzu, ile czasu Tobie zajęło zrobienie tego ciasta i daj znać, jak smakowało 🙂


Zapraszam Cię też do:

  • Polubienia mojej strony na FACEBOOKU, będziesz na bieżąco ze wszystkimi przepisami i poradami na temat alergii.
  • Dołączenia do grupy MAMA ALERGIKA, gdzie możesz zadać dowolne pytanie na temat alergii i atopii. Podzielić się swoimi przemyśleniami i zobaczyć, z jakimi problemami zmagają się inne mamy alergików.
  • Obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE, gdzie dodaje dużo pięknych zdjęć i nagrywam relacje, by być z Tobą w stałym kontakcie 🙂

Ciasto powstało z inspiracji przepisem Mama Alergika Gotuje.

20 Comments

Add Yours
  1. 11
    Aleksandra

    Ciasto pyszne, zamiast powidła dałam rozmrożone śliwki. Pomimo że było robione z dedykacją dla Gościa alergika myślę że jeszcze nie raz zagości na naszym stole 🙂

    • 14
      Justyna (Mama Alergika)

      Można spróbować mieszankę bezglutenową albo mąkę kukurydzianą, ale wtedy nie jestem pewna proporcji. Musisz po prostu kombinować 🙂

      • 15
        Renata

        Przepyszne ciasto, robilam juz kilka razy, wszystkim bardzo smakowało, do tego bardzo szybkie do zrobienia. Dla mnie rewelacja!

  2. 16
    Ewa

    Mąka pszenna jest ok dla dziecka ze skazą białkową? Karmię piersią a mój synek właśnie przez to przechodzi i nie jestem pewna jaka mąka będzie najbardziej bezpieczna

    • 17
      Justyna (Mama Alergika)

      Skaza białkowa dotyczy mleka, nie ma nic wspólnego z mąką 🙂 Gdyby były problemy z glutenem, wtedy trzeba stosować odpowiednie mąki. Jeżeli u synka jest tylko skaza białkowa, to możesz stosować każdą mąkę 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *