Bułeczki z truskawkami dla alergika. BEZ JAJEK I MLEKA!

Te bułeczki są pyszne! Miękkie ciasto, rozpływające się truskawki i chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ciasto rośnie jak szalone, mimo że nie ma w nim jajek, a mleko zastąpione jest napojem roślinnym. Czujesz już ten smak? No to do roboty 🙂

Składniki na ciasto bez jajek:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka napoju roślinnego, jak wykorzystałam mleko ryżowe
  • 1/3 szklanki oleju
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Kruszonka: 80 gram mąki, 50 gram cukru, 50 gram margaryny roślinnej (ja używam „Kasi bez laktozy”, ale całkowicie roślinna jest również margaryna „Zwykła”).
  • Truskawki (kilka sztuk)

Wykonanie bułeczek z truskawkami:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie podgrzej mleko wraz z olejem. Truskawki pokrój na małe kawałki.
  2. Do suchych składników dosyp drożdże, całość zalej ciepłym mlekiem z olejem i wyrób ciasto. Ciasto powinno być luźne, może się delikatnie kleić do rąk. Dzięki temu po upieczeniu będzie puszyste.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Kruszonka: mąkę wymieszaj z cukrem, a następnie dodaj margarynę. Całość rozgniataj w palcach, by mąka i cukier obkleiły margarynę i powstały drobne grudki.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj po kawałku i formuj niewielkie bułeczki (przy wyrabianiu dodawaj trochę mąki, żeby ciasto się nie kleiło) na środek nałóż truskawki i zlep ciasto delikatnie do góry, żeby owoce nie spadały. Takie bułeczki układaj na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia.
  6. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 15 minut. Następnie nałóż na wierzch kruszonkę (delikatnie przyklejając ją do ciasta) i włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na ok. 20 – 25 minut. Smacznego 🙂

Wskazówka: Jeżeli Twój maluch uczulony jest na truskawki, możesz zastąpić je innymi owocami, np. jabłkiem, gruszką, porzeczkami itp.

Zobacz również:

Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł, będzie mi miło, jeżeli go polubisz i udostępnisz dalej.

Zapraszam Cię do:

  • Polubienia mojej strony na FACEBOOKU, będziesz na bieżąco ze wszystkimi przepisami i poradami na temat alergii.
  • Dołączenia do grupy MAMA ALERGIKA, gdzie możesz zadać dowolne pytanie na temat alergii i atopii,a także podzielić się swoimi przemyśleniami i zobaczyć, z jakimi problemami zmagają się mamy alergików.
  • Obserwowania mojego profilu na INSTAGRAMIE, gdzie dodaje dużo pięknych zdjęć i nagrywam relacje, by być z Tobą w stałym kontakcie

4 Comments

Add Yours
  1. 1
    Aneta

    Bardzo fajny przepis, chciałabym dodać mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Myślisz, że wyjdą jak pomieszam pół na pół z pszenną?

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *